Ochrana spotřebiteleKupní smlouva na auto vzor 2022 zdarma ke stažení

Kupní smlouva na auto vzor 2022 zdarma ke stažení

Kupní smlouvu na auto uzavře za svůj život téměř každý. Na co si dát při jejím uzavírání pozor, a jaká další ustanovení kromě těch zákonných, by měla obsahovat? Ať už auto kupujete či prodáváte, správně sepsaná kupní smlouva na auto výrazně snižuje rizika spojená s koupí a prodejem vozu.

Kupní smlouva na auto je standardní smlouvou o koupi věci movité. Stejně jako například nájemní smlouva i kupní smlouva na vozidlo musí obsahovat zákonné náležitosti.

Kupní smlouva na auto – náležitosti:

  • označení smluvních stran – prodávajícího a kupujícího, příp. zplnomocněné osoby (jméno, příjmení, adresa, rodné číslo, popřípadě název firmy, adresa sídla, IČ a DIČ)
  • datum uzavření a podpisu smlouvy 
  • co nejpřesnější specifikace vozidla: značka, model, barva, registrační značka, VIN, rok výroby, číslo technického průkazu, počet najetých kilometrů, datum poslední technické kontroly
  • seznam dokumentů k vozidlu a počet předaných klíčů
  • cena prodávaného vozidla, lhůta pro zaplacení a pokyny k platbě

Kupujete či prodáváte auto a potřebujete připravit kupní smlouvu? Nechte si připravit kupní smlouvu na vozidlo od právníka a předejděte tak případným komplikacím. Vyberte si svého právníka na webu Verdikto.cz, největším vyhledávači právníků v České republice.

Kupní smlouva na auto

Potřebujete s přípravou kupní smlouvy na auto pomoci? Nezávazně nás kontaktujte, rádi vám pomůžeme.

Nezávazně poptat
Kupní smlouva na auto
Přečtěte si shrnutí náležitostí, které musí kupní smlouva na vozidlo obsahovat a předejděte tak případným komplikacím.

Kromě zákonných náležitostí kupní smlouvy je dále vhodné sjednat i tyto další náležitosti:

  • čestné prohlášení prodávajícího, že je předmětné vozidlo jeho majetkem a nejsou na něj navázané žádné právní vady
  • prohlášení o stavu vozidla vč. jeho historie, vad, tuningu, příslušenství, vybavení a výbava
  • způsob předání vozu a příslušných dokladů a způsob změny v evidenci vozidel (kdo, kdy a na čí náklady změnu zajistí), případně může smlouva obsahovat i plnou moc k provedení těchto úkonů
  • odpovědnost za vady
  • součástí by měl být také předávací protokol

Nezapomeňte, že v případě reklamace ojetého vozidla je zásadním dokumentem právě kupní smlouva. Pokud prodáte vozidlo s vadou, která není uvedená v kupní smlouvě (ač jste o ní kupujícího ústně informovali), může kupující tuto vadu po koupi reklamovat a vymáhat na vás její opravu.

Na co dalšího si dát pozor?

Máte-li pochyby o původu vozidla a nemáte-li k dispozici doklady, které by jeho historii jednoznačně prokazovaly, trvejte na garanci najetých kilometrů do kupní smlouvy. I když na rozdíl v najetých kilometrech přijdete, bude se vám to těžko dokazovat. S garancí najetých kilometrů v kupní smlouvě tomu předejdete. K prokázání vám totiž bude stačit jen kupní smlouva na auto a protokol z např. autorizovaného servisu, kde jsou schopni skutečně najeté kilometry odhalit.

Obecně dle občanského zákoníku odpovídá prodávající za skutečnost, že prodává předmět bez vad. Pokud se nějaká vada projeví během 6 měsíců od převzetí auta, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že předmět (auto) bylo prodáno již s vadou.

A jak je to s případným odstoupením od smlouvy? Pokud se v době po zakoupení vozidla začnou objevovat skryté závady, na které jste nepřišli, a v kupní smlouvě uvedeny nebyly, můžete jednoduše od smlouvy odstoupit. Výše uvedený nárok na odstoupení můžete uplatnit při koupi nového i ojetého vozu.

Kupní smlouva na auto vzor 2022

V případě, že si chcete kupní smlouvu na vozidlo připravit sami, naši advokáti pro vás připravili obecný vzor kupní smlouvy. Stažení vzoru je zcela zdarma.

Na webu Verdikto.cz naleznete také online právní poradnu. Odpověď na právní či daňový dotaz obdržíte do 24 hodin, a to pouze za částku 99 Kč. S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články