DědictvíDědictví - jak probíhá dědické řízení a jak se rozděluje dědictví

Dědictví – jak probíhá dědické řízení a jak se rozděluje dědictví

Úmrtí blízké osoby je jednou z nejnáročnějších životních situací. Běžně se s ní však většina z nás za život setká. Po už tak dost vyčerpávajících situacích však přichází často další kolo, kterým je právě vypořádávání majetkových záležitostí zemřelé osoby. Proto se může vyplatit znát alespoň základní postup, jak se rozděluje dědictví a parametry průběhu dědického řízení.

Zahájení dědického řízení

Úmrtí osoby vždy musí konstatovat lékař. Vydá tzv. úmrtí list s identifikací osoby a určením, kdy došlo k jejímu úmrtí. Kopie úmrtního listu společně s informací o tom, kdo vypravil zesnulé osobě pohřeb je oznámena matričnímu úřadu. Ten tuto informaci sdělí soudu. Soud je kompetentním orgánem k projednání pozůstalostního řízení (kterému se lidově říká dědické řízení).

K zahájení řízení musí dojít i v případě, že by zůstavitel (zemřelá osoba) neměl žádný majetek nebo měl pouze dluhy, případně i pokud by neexistovali žádní dědicové, kteří mohli pozůstalé jmění nabýt.

Dědické řízení jako takové vede notář. V tomto případě si notáře jakožto dědic nemůžete vybrat. Notáře k vyřízení pozůstalostního (dědického) řízení jmenuje příslušný soud. Důvodem je nutnost zachování nestrannosti. Který konkrétní notář dostane danou věc k vyřízení, se dočtete na stránkách Notářské komory.

Jak probíhá dědické řízení?

Jakmile je notář pověřen soudem a obdrží spis, přichází na řadu předběžné šetření. Úkolem notáře je zjistit, které osoby jsou dědicové, jaký majetek – ať už movitý či nemovitý – pozůstalý vlastnil a mnoho dalšího. Jedním z leckdy nejnáročnějších úkolů je zjistit rodinné poměry pozůstalého. Nejčastěji notář zjišťuje situaci od osoby, která zařizovala pohřeb. Doptává se jí na rodinné poměry, jaký byl vztah jednotlivých členů rodiny nebo domácnosti k pozůstalému a na doporučení od této osoby také obepisuje různé instituce, aby zjistil, zda existují nějaké účty, přeplatky nebo nedoplatky po zůstaviteli. Nejde jen o rozhovor, oslovená osoba by s sebou měla přinést listiny, které podloží její tvrzení, popřípadě navedou notáře, u kterých institucí je třeba majetkové poměry zjistit. Takovými listinami mohou být:

  • Kopie závěti zesnulé osoby (pokud byla sepsána)
  • Doklady totožnosti (svoje i zesnulé osoby)
  • Smlouvy o půjčkách
  • Smlouvy na dodávky energií
  • Doklady o výlohách na pohřeb

Notář má za úkol veškeré tyto listiny, předložené dokumenty a návrhy postupu zkontrolovat, ověřit a prověřit pravdivost tvrzeného.

Teprve až na konečném jednání sdělí notář dědicům veškeré výsledky svého pátrání, konečný soupis jmění a poučí je o jejich právu dědictví odmítnout.

Nejste si jisti, jak dědické řízení probíhá a rádi byste Vaši situaci konzultovali s advokátem? Na webu Verdikto.cz naleznete největší vyhledávač advokátů v České republice. Vyberte si svého advokáta a předejděte případným komplikacím.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem
Dědictví, jak probíhá dědické řízení a jak se rozděluje dědictví
Pokud dojde k dědění ze zákona, postupuje se dle jednotlivých dědických tříd.

Jak se rozděluje dědictví a dědění ze zákona

Dědicové nemohou převzít pouze majetek. Jestliže se rozhodnou dědictví přijmout, musí přijmout jak majetek, tak i dluhy.

Dědic má buďto právo na pozůstalost, anebo na poměrný podíl z pozůstalosti. Titulem, na základě něhož lze dědit, je buďto dědická smlouva nebo závěť – tzv. pořízení pro případ smrti. Jestliže žádné takové pořízení zůstavitel nezařídil ještě za svého života, dochází k dědění na základě zákona – dědických tříd.

1. třídu tvoří manžel nebo manželka, či registrovaný partner, zůstavitelovy děti. Dědí stejným dílem. Pokud některé z dětí nedědí, jeho podíl přejde na jeho potomky (vnoučata, případně i pravnoučata zůstavitele)

2. třída – jestliže nedědí potomci zůstavitele, dědictví si rozdělí manžel/manželka či registrovaný partner, zůstavitelovi rodiče a lidé, kteří žili se zůstavitelem alespoň po dobu jednoho roku před smrtí ve společné domácnosti. Manželovi / manželce či registrovanému partnerovi však vždy připadá minimálně polovina pozůstalosti. Ostatní dědí rovným dílem.

3. třída – nedědí-li manžel, registrovaný partner ani rodiče, dědictví se rozdělí mezi zůstavitelovy sourozence, případně mezi děti sourozenců zůstavitele a osoby, které se zůstavitelem žily alespoň po dobu jednoho roku před smrtí ve společné domácnosti,

4. třída – nedědí-li nikdo ze třetí třídy, dědictví si stejným dílem rozdělí zůstavitelovi prarodiče,

5. třída – nedědí-li nikdo ze čtvrté třídy, dědictví si stejným dílem rozdělí prarodiče rodičů zůstavitele,

6. třída – nedědí-li nikdo z páté třídy, dědictví připadne dětem dětí sourozenců zůstavitele, tedy prasynovcům a praneteřím, a dětem jeho prarodičů, tedy strýcům a tetám, nebo popřípadě jejich dětem.

Praktický příklad:

V rodině Buriánkových zemřela babička Věra. Babička Věra měla manžela, dvě dcery a jednoho syna. Všechny děti babičky Věrky již mají svoje rodiny. Vzhledem k tomu, že babička Věra nenapsala žádnou závěť ani neuzavřela dědickou smlouvu, bude se postupovat podle zákonné posloupnosti, konkrétně hned podle první dědické třídy, kdy budou dědit všechny děti babičky Věry společně s jejím manželem, a to stejným dílem.

Závěť

Zvažujete vyhotovení závěti a rádi byste nejprve poradili s právníkem? Napište nám, rádi vám pomůžeme.

Nezávazně kontaktovat

28 KOMENTÁŘE

    • Dobrý den, paní Oláhová, děkuji za zprávu. V takovém případě bude záležet především na tom, co bylo v předmanželské smlouvě uvedeno, resp. jak bylo upraveno společné jmění manželů. Pokud máte zájem o posouzení situace advokátem, poprosím Vás o vložení dotazu do právní poradny zde: https://www.verdikto.com/pravni-poradna. Děkuji a přeji hezký zbytek dne.

  1. Dobrý den,
    mám dotaz ohledně děditví. Máme 2 dospělé děti a po třetím dítěti zde zůstala jeho manželka se 2 dětma /našimi vnoučaty/. Kdybych já umřel, tak by po mně dědila moje manželka, naše 2 děti a 2 vnoučata /tj. děti našeho syna/. Dědily by všichni stejným dílem? Je to tak? Naše snacha tj. manželka -vdova po 3.synovi by nedědila?
    Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den, děkujeme za dotaz. V případě, že byste nezanechal žádnou závěť či dědickou smlouvu, tak by se postupovalo dle tzv. zákonné posloupnosti. V takovém případě by dle Vámi popsaných skutečností dědily Vaše dvě děti, Vaše manželka a obě vnoučata, a to v poměru – Vaše děti každé 1/4, Vaše manželka 1/4 a Vaše vnoučata dohromady poslední 1/4 (tedy každý z nich polovinu z tohoto dílu, tedy 1/8). Pro bližší posouzení Vaší situace se však prosím obraťte na právní poradnu zde: https://www.verdikto.com/pravni-poradna Odpověď advokáta zabývajícího se dědickým právem získáte do 24 hodin. Cena za položení dotazu je stanovena od 99 Kč. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. Jakub za tým Verdikto

  2. Dobry den,prosim Vas mam dotaz ohledne pozustalosti po mamince.Maminka zemrela pred rokem,asi pred sesti lety sestra dala maminku do domova duchodcu sniz bi mne o tom informovala,v zapeti jeji byt prodala,a koupila si za tyto penize barak.Kdyz maminka zemrela,poslala mi jen smsku ze umrela,a ze pohreb nebude.Vubec nevim jestli bylo nejake dedicke rizeni.Nikdo mne nekontaktoval.Po mamince jsem nedostala ani blbi hrnecek na pamatku,a to jeste asi trcet roku pred tim zemrel tatinek,a take se semnou vubec nepocitalo.Za maminkou jsme do domova dojizdeli jak to bylo mozne,domov je v Lyse nad labem,a ja bydlim ve Zline.Moc dekuji za odpoved co mam delat,a popripade jestli mam narok po sestre neco pozadovat.

    • Dobrý den, děkuji za dotaz. V tomto případě se jedná o poměrně složitou problematiku, s kterou se prosím obraťte přímo na advokáta. Váš dotaz můžete popsat do právní poradny Verdikto zde: https://www.verdikto.com/pravni-poradna Advokát následně celou situaci posoudí a doporučí Vám nejlepší možný postup ve věci. Děkuji za pochopení a přeji hezký zbytek dne. Jakub za tým Verdikto

  3. Dobrý den, zemřel mi otec a měl běžný účet, důchodové spoření, spořící účet a stavební spoření. Tyto učty se zruší automaticky po proběhnutí dědictví, nebo to musíme zrušit my? Měl s mají maminkou společný běžný účet, ze kterého na spoření odchází každý měsíc částka. Máme tento příkaz pozastavit, nebo posílat dál, dokud neproběhne dědické řízení?
    Dále bych se chtěla zeptat jak je to s dědictvím hrobu. Na jeho jméno je vedený hrob, který bychom nyní přepsali na jeho sestru (souhlasí s tím, mají tam společné rodiče). Bude otcova sestra u notáře platit nějaký poplatek za tento převod?
    Děkuji za odpověď

  4. Dobry den.zemřel mi manzel po ktery nic neměl jen mel penize na penzijním spoření a nějaké dluhy. Mohla bych se zeptat jak bude rozděleno dědictví včetně dluhu?mame jedno společné dítě a manžel ma 2 nezletilé děti z předešlého manželství se kterými se nestýká.moc děkuji

    • Dobrý den, děkuji za dotaz. V případě, že Váš manžel nezanechal závěť či neuzavřel dědickou smlouvu, bude se postupovat dle tzv. zákonné posloupnosti. V takovém případě byste dle Vámi popsaných skutečností dědila Vy, Vaše společné dítě a děti z předešlého manželství, a to všichni stejným dílem. Součástí dědictví jsou také až na výjimky veškeré dluhy. V případě, že máte pochybnost o výši dluhů, můžete uplatnit tzv. výhradu soupisu pozůstalosti. V takovém případě poté hradíte dluhy pouze do výše hodnoty nabytého dědictví. Pro bližší posouzení Vaší situace je však nezbytné znát více detailů. Obraťte se prosím na právní poradnu zde: https://www.verdikto.com/pravni-poradna Odpověď advokáta zabývajícího se dědickým právem získáte do 24 hodin. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. Jakub za tým Verdikto

  5. Dobrý den přeji, měla bych prosím dotaz. Zemřel mi tatínek a bude probíhat dědické řízení. Mohu se zříct dědictví pokud mám dluhy? A dá se dědictví popřípadě přepsat hned u notáře na plnoletou dceru? Děkuji za odpověď

    • Dobrý den, děkuji za dotaz. Český právní řád umožňuje uzavřít smlouvu o zřeknutí se dědictví, avšak pouze za života zůstavitele (Vašeho tatínka). Jinou možností je poté odmítnutí dědictví. K tomu dochází zpravidla v případě, kdy měla zemřelá osoba dluhy a dědic má tak možnost celé dědictví odmítnout. To by ve Vašem případě možné bylo, není však možné „přepsání“ na dceru. Možným řešením by bylo uzavření tzv. smlouvy o zcizení dědického práva mezi Vámi a Vaší dcerou. Dědické právo by tak přešlo na Vaši dceru. Situace je však složitější, a to z důvodu Vašich věřitelů (tedy osob, vůči kterým máte dluhy). Ti by totiž mohli namítat takovéto „obejití“, resp. jakékoliv odmítnutí dědictví, jako Vaše jednání v úmyslu zkrátit je, jakožto Vaše věřitele. Než učiníte jakékoliv kroky, určitě se tak prosím poraďte s advokátem např. v právní poradně zde: https://www.verdikto.com/pravni-poradna Čím detailněji popíšete Váš případ, tím přesnější odpověď Vám bude moct advokát zaslat. Příp. se poraďte s notářem, který má řízení na starosti. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. Jakub za tým Verdikto

  6. Dobrý den.2021 nám zemřel otec.V dědictví je byt,chalupa,auto.Bratr je v exekuci a chce se aby veškerý majetek byl napsaný na mě.Notářka nám ale oznámila,že pokud se vše přepíše na mě, hrozí riziko, že exekutoři půjdou po mě.Já bych chtěla vše prodat a o dědictví se podělit, rovným dílem, to bratr nechce, protože by mi exekutoři tu část vzali. Jak tuto situaci vyřešit?

    • Dobrý den, děkuji za dotaz. Bohužel, jak Vám paní notářka již sdělila, v případě, že by došlo k „obejití“ věřitelů Vašeho bratra (tedy osob, kterým bratr dluží), mohli by se domáhat neúčinnosti takového jednání (vůči nim). Situace je tedy poměrně složitá, určitě tak prosím kontaktujte advokáta, než učiníte další kroky. Pokud Vaši situaci co nejblíže popíšete do právní poradny zde: https://www.verdikto.com/pravni-poradna Advokát zabývající se dědickým právem celou Vaši situaci posoudí a doporučí Vám další možný postup. Odpověď zároveň obdržíte nejpozději do druhého dne. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. Jakub za tým Verdikto.

  7. Dobrý den, rád bych se zeptal na situaci, kdy jsme se ženou manželé, děti nemáme a to ani z předchozích vztahů. Pouze máme každý z nás svou matku. Jak by se tedy po úmrtí jednoho z nás dědictví dělilo? Půl na půl žijící manžel/ka a matka zemřelého partnera nebo vše připadá žijícímu partnerovy?

    Děkuji předem a jsem s pozdravem.
    Marek Čeřovský

    • Dobrý den, pane Čeřovský, děkuji za dotaz. V tzv. první dědické třídě nemůže dědit pouze sám manžel/ka. Postupuje se tedy dle tzv. druhé dědické třídy. V té se bude postupovat tak, že (v případě, že nebude zanechána závěť či dědická smlouva) 1/2 dědictví připadne manželovi a druhá 1/2 matce zemřelého manžela. V případě, že máte majetek ve společném jmění manželů, dojde nejprve k jeho vypořádání a jako pozůstalost je následně projednána pouze ta část majetku, která by náležela zemřelému manželovi. Pokud budete mít jakékoliv další dotazy, můžete využít právní poradnu zde: https://www.verdikto.com/pravni-poradna Odpověď advokáta získáte vždy nejpozději do druhého dne. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. Jakub za tým Verdikto

  8. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat.
    Zemřel mi tatínek a zůstal po něm byt který vlastnil se svou manželkou.
    Notářka nám sdělila že je nutný odhad bytu.
    Je tomu opravdu tak?
    děkuji za odpověď s pozdravem
    Kadlecová Renata

    • Dobrý den, děkuji za dotaz. Ano, v rámci dědického řízení je nutné udělat odhad nemovitosti. Nemusí se jednat přímo o znalecký posudek, ale odhad nemovitosti může připravit např. také makléř či realitní kancelář. Pokud budete mít dodatečné dotazy, neváhejte se na nás obrátit v právní poradně zde: https://www.verdikto.com/pravni-poradna Advokát vše posoudí a do několika hodin Vám zašle odpověď. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. Jakub za tým Verdikto

  9. Dobrý den zemřel mi otec mám dva bratry a předmětem dědického řízení je být ve kterém bydlel s mým starším bratrem(55) který v něm bydlí celý život a podílel se na nájmu i dalších věcech s provozem spojené.Druhy bratr trvá na prodeji bytu a vyplacení podílu.Ja s bratrem nesouhlasíme s prodejem.Ja na vyplacení sveho podílu netrvá.m.Bude nám soudně nařízeno být prodat?Dekuji

    • Dobrý den, děkuji za dotaz. Způsobů možného vypořádání dědictví je více a nemusí tak vždy dojít k prodeji a rozdělení výtěžku z nemovitosti. Pro posouzení celé situace a konkrétní, bližší nástin možného řešení je však nutné znát více informací. Pokud budete mít zájem, můžete vše blíže popsat do právní poradny zde: https://www.verdikto.com/pravni-poradna Advokát vše posoudí a do několika hodin Vám zašle odpověď. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. Jakub za tým Verdikto

  10. Dobrý den, manželovi zemřel otec a zůstalo 5 sourozenců – dědiců. Dva chtějí majetek ( byt, chata) prodat a tří nechtějí. Platí se poplatky, daně atd. Jak se to řeší, když někdo s prodejem nesouhlasí. A musí se o poplatky, které manžel hradí ze svého podělit?

    • Dobrý den, děkuji za dotaz. Pokud došlo k vzniku spoluvlastnictví k nemovitostem v důsledku dědického řízení, poté se na poplatcích spojených se správou nemovitosti (daních, apod.) musí podílet všichni spoluvlastníci, tedy všichni dědicové. Co se týče nakládání s majetkem, situace je složitější. Poprosím Vás o zaslání a bližší specifikaci Vašeho dotazu do právní poradny, kde Vám odpoví advokát zabývající se danou problematikou. Dotaz můžete položit zde: https://www.verdikto.com/pravni-poradna Advokát vše posoudí a do několika hodin Vám zašle odpověď. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. Jakub za tým Verdikto

  11. Dobrý den,

    po smrti tatínka zůstala nemovitost.Dedicove jsou manželka a tři děti. Jak je to prosím, když tatínek dostal dům darem od svých rodičů? Naši nebyli rozvedení, a byli spolu skoro 45 let.
    Na jaké díly by se to mělo rozdělovat?

    Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den, děkuji za dotaz. Pokud byl Váš tatínek vlastníkem domu, spadá tato nemovitost do dědictví (pokud o ní nebylo pořízeno jinak, např. závětí či dědickou smlouvou). Pokud se tedy bude postupovat dle tzv. zákonné dědické posloupnosti, bude dědictví rozděleno rovným dílem mezi manželku a děti. Tedy každý v tomto případě 1/4 pozůstalosti. Pro bližší posouzení celé situaci Vás poprosím o zaslání Vašeho dotazu do právní poradny zde: https://www.verdikto.com/pravni-poradna Odpověď advokáta zabývajícího se dědickým právem získáte nejpozději do druhého dne. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. Jakub za tým Verdikto

  12. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to bude s dědictvím po smrti mého otce. Otec není můj biologický, ale jelikož jsem měla jeho jméno , protože si mě osvojil, zajímalo by mě zda budu mít stejná dědická práva, jako moje sestry. Před dvěma lety zemřela naše společná maminka a všechny tři jsme se vzdaly dědictví ve prospěch otce. Před nedávnem mi nejmladší z nás naznačila, že s bytem ve kterém bydlí otec, počítá pro své děti a tak by mě zajímalo, zda budu i já dědičkou, když to není můj biologický otec. Moc děkuji

    • Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Pokud došlo k osvojení, poté máte z pohledu dědického práva stejná práva jako Vaši sourozenci, resp. stejná práva jako byste měla v případě, že by byste byla biologickou dcerou Vašeho otce. S pozdravem Jakub za tým Verdikto

  13. Dobrý den, s manželem máme dům na hypotéku, jaké bude vypořádání dědictví po úmrtí manžela, manžel má z předchozího manželství 2 děti, které o něj nejeví zájem a spolu máme jedno dítě. Děkuji

  14. Dobrý den chci se zeptat zemřel mi bratr měl dvě nemanželské děti jedno nezletilé s kterou mu zakazovala bývalá přítelkyně se stýkat vše kolem pohřbu zařizuji já a bratr koupil půl baráku kde přítelkyni s dcerou nechal bydlet sám bydlel v městském bytě na dům si vzal hypotéku kterou nestačil splatit ale přál si aby dům dostala dcera až bude plnoletá bude to možné nějak ošetřit? děkuji za odpověď

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články