PoradnaOdstranění stavby, jenž přesahuje na sousední pozemek

Odstranění stavby, jenž přesahuje na sousední pozemek

Odstranění stavby přesahující na sousední pozemek. Jak postupovat, pokud sousedova stavba přesahuje na váš pozemek? Přečtěte si případ z právní poradny a doporučení advokátky, jak v takové situaci postupovat.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz z právní poradny:

Soused postavil bez mého souhlasu přístřešek pro slepice se sklonem střechy na můj pozemek, přičemž střecha a okap zasahují až nad můj pozemek. Má povinnost část nad mým pozemkem odstranit? Kdo mu to může přikázat? Nebo mohu část nad mým pozemkem odstranit sám? Soused odstranění přislíbil ale neprovedl. Výše uvedená situace mi brání výstavbě plotu, který by zastavil pronikání nečistot, zápachu i drobných hlodavců na můj pozemek.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, podle ust. § 506 odst. 1 občanského zákoníku je „součástí pozemku i je prostor nad povrchem i pod povrchem….“, jinými slovy i „vzduch“. Tedy Váš soused není oprávněn mít stavbu „ve vzduchu“ na Vašem pozemku a je povinen jí odstranit. Další samostatnou otázkou je, zda-li se jedná o přístřešek s pevnými základy, který by mi již představoval stavbu. Pokud ano, existují vedle uvedeného i pravidla, jak daleko taková stavba musí být postavena od plotu. Souseda byste měl vyzvat formální předžalobní výzvou k odstranění stavby, resp. části přístřešku, jinak že budete nucen se této povinnost domáhat soudní cestou, tj. podáním žaloby. Doporučuji se rovněž obrátit na místní stavební úřad s podnětem k prošetření.

Soused je rovněž povinen zdržet se tzv. imisí, tzn. vnikání nečistot, zápachu, zvířat na sousední pozemek – pakliže by tato věc nastala, je možno podat tzv. negatorní žalobu, nebo-li žalobu na zdržení se takového jednání a odstraní závadného stavu, tedy by vyšší plot měl správně zajistit soused na své náklady. Již jen pro úplnost doplňuji, že Policii ČR s tímto stavem ničeho nezmůže, pakliže byste zvažoval i obrátit se např. s trestním oznámením na Policii ČR.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Nebo si vyberte konkrétního advokáta na webu Verdikto.cz – největším vyhledávači advokátů v ČR.

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články