OstatníNáhrada škody za zpožděný let či poškození zavazadla

Náhrada škody za zpožděný let či poškození zavazadla

Prázdniny se blíží a většinu z nás čeká konečně zasloužená dovolená. Pokud cestujete na dovolenou letadlem, občas nemusí začít úplně pohodově a podle vašich představ. Čekáte po přistání u pásu na kufr a ten přijede roztržený, promáčklý nebo třeba bez kolečka. Nebo vám naopak na poslední chvíli letecká společnost zruší či výrazně zpozdí let. Pokud si nejste jisti, co v takových situacích dělat a na co všechno máte nárok, přečtěte si dnešní článek, může se vám hodit. Zaměříme se zejména na to, jak funguje náhrada škody za zpožděný let či poškozené zavazadlo a kdy na ni máte nárok.

Zpoždění letu – posouzení nároku zdarma a vyplacení kompenzace až 15 000 Kč do týdne

Zpozdila vám letecká společnost let a nejste si jisti, zda máte nárok na kompenzaci? Napište nám, zdarma vaši situaci do druhého dne posoudíme a v případě nároku na kompenzaci vám částku do týdne vyplatíme. Veškeré starosti tak zajistíme za vás. Napište nám na air@refundio.eu nebo koukněte na náš web Refundio.cz

Pro posouzení nároku na kompenzaci prosím klikněte na tlačítko “Zdarma posoudit nárok” a pošlete nám informace o vašem letu.

Kompenzace až 15 000 Kč

Měl váš let zpoždění a chcete zjistit, zda máte nárok na kompenzaci od letecké společnosti? Napište nám, zdarma vše posoudíme.

Zdarma posoudit nárok

Náhrada škody za zpožděný let – na co máte nárok?

Smlouvou o přepravě osoby se dopravce zavazuje přepravit cestujícího na předem smluvenou destinaci. Cestující se zavazuje zaplatit za tuto službu smluvený finanční obnos. Zákon dále upravuje jak přepravu osob, tak i přepravu věcí a ač jistým způsobem specifikuje jednotlivé případy dopravy, konkrétní přepravní podmínky jsou vždy upraveny příslušnými přepravními řády. Zároveň platí, že přepravní řád nesmí nijak krátit povinnost dopravce k náhradě újmy na zdraví.

Co když vám ale letecká společnost oznámí, že je váš let zpožděn?

Odškodnění v této oblasti upravuje evropské nařízení č. 261/2004. Níže uvedené body se tak uplatní na všechny zpožděné lety s odletem z letiště v zemi EU. U zpožděných letů např. z Asie či USA je situace složitější a ne vždy je možné pravidla nastavená evropským nařízením uplatnit.

Nařízení se použije pro domáhání se práva cestujících, odlétajících z letiště umístěného na území členského státu a cestujících odlétajících z letiště umístěného na území třetí země na letiště umístěné na území členského státu, pokud je letecký dopravce nebo provozující letecký dopravce dopravcem Společenství a nebyli-li odškodněni ve třetí zemi.

Zjednodušeně to znamená, že domáhat se náhrady škody podle zmíněného nařízení může každý občan Evropské unie, který odlétal z jednoho z členských států, a pokud byl let provozovaný dopravcem Společenství, vztahuje se nařízení i na odlet ze třetí země do členského státu.

Výše odškodnění se poté odvíjí od délky letu:

  • u délky letu pod 1 500 km máte nárok na 250 EUR
  • u délky letu mezi 1 500 km a 3 500 km máte nárok na 400 EUR
  • u délky letu nad 3 500 km poté na 600 EUR

Let musí být však zpožděn minimálně o 3 hodiny a nesmí se jednat o situaci spadající pod tzv. mimořádné okolnosti. Jedná se o situace, kdy zpoždění letu nemohla letecká společnost nijak zabránit, např. špatné počasí.

Vedle odškodnění máte také podle délky zpoždění nárok na stravu, občerstvení, 2 telefonní hovory, nebo např. ubytování v hotelu, pokud se pobyt stane nezbytným, vč. přepravy mezi letištěm a místem ubytování.

Byl vám zpožděn let či poškozeno zavazadlo, a nejste si jisti, zda máte nárok na náhradu škody? Napište nám, zdarma váš nárok posoudíme.

Kompenzace až 15 000 Kč

Měl váš let zpoždění a chcete zjistit, zda máte nárok na kompenzaci od letecké společnosti? Napište nám, zdarma vše posoudíme.

Zdarma posoudit nárok

Kdy a jak nárok na náhradu škody za zpožděný let uplatnit?

Náhrada škody za zpožděný let se uplatňuje přímo u leteckého dopravce (letecké společnosti). Pokud by letecká společnost na váš nárok nereagovala, můžete se v krajním případě obrátit také na soud. Své právo na náhradu škody za zpožděný let musíte uplatnit bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 6 měsíců. Pokud byste právo na náhradu škody uplatnili vůči letecké společnosti po uplynutí šesti měsíců a letecká společnost by namítla, že nárok nebyl uplatněn včas, soud vám nárok (resp. náhradu škody) nepřizná. Váš nárok musíte nicméně uplatnit u letecké společnosti nejpozději do 3 let od zpoždění letu, jinak vám soud nárok nepřizná ani když nedojde k námitce od letecké společnosti.

Pokud jste si zaplatili zájezd u cestovní kanceláře, nárok na náhradu škody za zpožděný let musíte uplatnit u letecké společnosti stejně jako v předchozím případě.

Zrušený let – na co máte nárok při zrušení letu?

Náhrada škody v případě zrušení letu se řídí stejným evropským nařízením, kterým se řídí náhrada škody za zpožděný let. Pokud vám byl let zrušen, máte právo buďto na vrácení pořizovací ceny letenky nebo na přesměrování letu za podobných dopravních podmínek.

Vedle toho máte znovu samozřejmě nárok na jídlo nebo např. ubytování v hotelu vč. dopravy mezi letištěm a hotelem.

Ať už zvolíte vrácení ceny letenky nebo přesměrování letu, máte zároveň nárok na finanční odškodnění ve výši 250 EUR u délky letu pod 1 500 km, 400 EUR u délky mezi 1 500 a 3 500 km a 600 EUR u délky nad 3 500 km (stejně jako v případě zpoždění letu) pokud jste nebyli o zrušení letu informováni:

  • min. 14 dnů před plánovaným časem odletu; nebo
  • ve lhůtě od 2 týdnů do 7 dnů před plánovaných časem odletu nebylo nabídnuto přesměrování, které by umožnilo odletět nejpozději 2 hodiny před plánovaných časem odletu a cílového místa dosáhnout nejpozději 4 hodiny po plánovaném čase příletu; nebo
  • nebo 7 dní před odletem nebylo nabídnuto přesměrování nejpozději hodinu před plánovaných časem příletu a na s doletem nejpozději 2 hodiny po plánovaném příletu.

Náhrada škody za poškození zavazadla

Náhrada škody za poškození zavazadla je v daném případě nesporná, jelikož přepravce odpovídá za převoz zavazadla. Pokud vám přijede na letišti na pás poškozený nebo jinak poničený kufr, zamiřte s ním k přepážce s reklamacemi. Ta se většinou nachází přímo u pásu, kde jste zavazadlo přebrali v sekci „Baggage Claim“. Poškození zavazadla si vyfoťte a s personálem přepážky vyplňte reklamační protokol. Nezapomeňte si vyžádat kopii reklamačního protokolu. Pro úspěšnou reklamaci je vždy dobré mít zavazadlo vyfocené i před odbavením.

Vyplněním protokolu to však bohužel nekončí. Reklamační protokol (tzv. Property Irregularity Report) slouží pouze jako důkaz o poškození zavazadla. Letecká společnost vás v drtivé většině případů nebude sama od sebe kontaktovat ohledně vyplacení odškodnění. Nárok na náhradu škody za poškození zavazadla tak musíte u letecké společnosti uplatnit přes formulář na stránkách letecké společnosti, příp. emailem. Na uplatnění nároku máte jen 7 dnů od převzetí zavazadla.

Výše náhrady je jak v případě poničení či poškození, tak v případě ztráty zavazadla omezena, a to do výšky cca. 1 250 EUR (přibližně 30 800 Kč).

Ztráta zavazadla

V případě ztráty zavazadla platí podobný postup jako u poškození zavazadla. Pokud vám tedy po příletu na pás kufr vůbec nedorazí, měli byste se vydat rovnou na přepážku pro reklamaci zavazadel. Informujte personál přepážky o ztrátě zavazadla a vyplňte s nimi stejně jako v případě poškození zavazadla reklamační protokol. Kopii protokolu si určitě uchovejte.

Letecká společnost má 21 dnů na to, aby vaše zavazadlo našla. Většinou se zavazadlo naštěstí najde. I v takovém případě máte ale nárok na určitou kompenzaci.

Pokud se vám zavazadlo ztratilo v zahraničí, máte nárok na proplacení výdajů, které vám v této souvislosti vznikly. Zejm. půjde o základní oblečení, hygienické potřeby, léky apod. Nárok na kompenzaci musíte uplatnit u letecké společnosti písemně, a to do 21 dnů od převzetí zavazadla.

Pokud se zavazadlo do 21 dnů nenajde, považuje se za ztracené. Nárok na kompenzaci v tomto případě musíte uplatnit do 6 měsíců ode dne, kdy mělo být zavazadlo doručeno.

Letecké společnosti budete muset v případě ztráty zavazadla doložit následující dokumenty:

  • reklamační protokol, který jste na letišti vyplnili;
  • palubní vstupenku a zavazadlový lístek;
  • soupis všeho, co bylo v zavazadle, vč. účtenek od ztracených věcí; a
  • vaše kontaktní údaje.

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články