OstatníZtráta občanského průkazu - jak postupovat?

Ztráta občanského průkazu – jak postupovat?

Pravděpodobně každý z nás již někdy něco ztratil. Ztráta občanského průkazu však může znamenat značné komplikace. Pokud váš občanský průkaz nemůžete nalézt, zapomněli jste ho ve vlaku, někdo vám ukradl peněženku nebo jste ho zkrátka a dobře někde vytrousili, je nutné tuto skutečnost ihned řešit.

Komu musíte ztrátu občanského průkazu nahlásit?

  • jakémukoliv obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, nebo
  • jakémukoliv úřadu městské části Prahy 1 až 22, nebo
  • Policii České republiky, nebo
  • Ministerstvu vnitra pouze v případě, že současně podáváte žádost o vydání občanského průkazu ve zkrácené lhůtě, nebo
  • zastupitelskému úřadu, pokud jste v zahraničí.

V momentě, kdy událost nahlásíte, úřady zaevidují informace o ztrátě či zcizení občanského průkazu do databáze neplatných dokladů a ukončí tím platnost dokladu, aby nemohlo dojít k jeho zneužití neoprávněnou osobou. Při ohlášení ztráty již neobdržíte Potvrzení o občanském průkazu, jako tomu bylo dříve.

Kdy je třeba ztrátu občanského průkazu nahlásit?

Ideálně ihned, jakmile se o ztrátě občanky dozvíte. Občanský průkaz lze snadno zneužít a údaje na něm obsažené otevírají brány k mnoha důležitým právním úkonům. Právě z tohoto důvodu by mělo nahlášení jeho ztráty proběhnout neprodleně po zjištění jeho zmizení. Osoba, která by ztracený občanský průkaz našla a rozhodla se ho nevrátit, by Vám mohla pořádně znepříjemnit život. Mluvíme například o objednání zboží na splátky nebo o uzavření půjčky na Vaše jméno. O důsledcích, které z tohoto jednání plynou, se můžete dozvědět krátce poté, ale také po mnoha letech, kdy už nesplácení uvedeného závazku bude řešit exekutorský úřad.

Opakovaná ztráta občanského průkazu a pokuta

Jestliže budete svůj občanský doklad ztrácet opakovaně, hrozí vám za toto jednání pokuta, která se může vyšplhat až na 10.000,- Kč. Povinností každého majitele občanského průkazu je svůj doklad chránit před jakýmkoliv poškozením, odcizením, ztrátou, zničením nebo nebezpečí zneužití, a jestliže ji neplníte, dopouštíte se tím přestupku. Výše uvedeného přestupku byste se dopustili i v případě, že byste ztracený doklad doma přece jen nakonec našli a používali ho. Místo toho doklad znehodnoťte, zlikvidujte nebo odneste na příslušný městský úřad v místě vašeho bydliště.

Kde žádat o nový občanský průkaz?

O nový občanský průkaz je nutné zažádat do 15 pracovních dnů po ohlášení ztráty nebo odcizení původního dokladu, a to na kterémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností.

Pro zařízení nového OP si s sebou na úřad vezměte:

  • jiný doklad totožnosti – cestovní pas, řidičský průkaz,
  • 200,- korun za správní poplatek,
  • fotku, případně se můžete nechat vyfotit na úřadě (pokud máte v databázi aktuální nejdéle 1 rok starou fotku, tak se už fotit nemusíte).

Nově vám bude vystaven už pouze občanský průkaz s čipem – tzv. e-občanka. Nový doklad se strojově čitelnými údaji a kontaktním čipem byste pak měli obdržet do 30 dnů, často však bývá hotový již v polovině této lhůty. Občanský průkaz je možné vyhotovit i v expresní lhůtě.

  • do 24 hodin za 1 000,- Kč
  • do 5 pracovních dnů za 500,- Kč

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Na webu Verdikto.cz naleznete také online právní poradnu. Odpověď na právní či daňový dotaz obdržíte do 24 hodin, a to pouze za částku 99 Kč. S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články