Rodinné právoŽádost o rozvod - jak ji podat + vzor 2022 ke stažení...

Žádost o rozvod – jak ji podat + vzor 2022 ke stažení zdarma

Rozpad manželství je náročnou životní etapou. Pokud postupnému rozpadu manželského soužití již nelze zabránit, přichází v úvahu jako možné východisko návrh na rozvod manželství. V tomto článku se dozvíte, kde je možné návrh podat a co vše musí žádost o rozvod, resp. návrh obsahovat.

Žádost o rozvod – co musí obsahovat?

Písemnou žádost o rozvod je nutné podat k příslušnému okresnímu soudu, v jehož obvodu mají nebo měli manželé poslední společné bydliště v České republice, bydlí-li v obvodu tohoto soudu alespoň jeden z manželů. Řízení je možné zahájit jen na návrh jednoho z manželů nebo společným návrhem obou manželů, navrhují-li rozvod bez zjišťování příčin rozvratu manželství. Návrh podává buďto jeden manžel nebo oba manželé společně. Přesto, že si žádost o rozvod můžete sepsat sami, je vždy vhodnější požádat o pomoc advokáta.

Dalším procesním krokem po odeslání návrhu na soud a zaplacení soudního poplatku, je ústní jednání účastníků řízení. Když oba manželé souhlasí, je takové jednání celkem formální a může trvat třeba 15 minut. Soudce by měl oba manžele krátce vyslechnout, ale někteří se spokojí i s tím, že už mu manželé svůj názor sdělili předem písemně. Pokud se jeden z manželů rozvádět nechce, bude jednání delší. Soud může provádět více dokazování a to může zabrat i více jednání. Celkově však celé řízení zpravidla netrvá více jak rok.

Rozhodli jste se, že podáte návrh na rozvod manželství a raději byste vše nechali na zkušených advokátech? Vyberte si svého advokáta na webu Verdikto.cz, největším vyhledávači advokátů v České republice.

První konzultace zdarma

Nejste si jisti, jak postupovat? Napište nám, zdarma Vaši situaci posoudíme a navrhneme další postup.

Nezávazně kontaktovat
Žádost o rozvod manželství
Návrh na rozvod manželství můžete podat sami, přesto je však vždy lepší poradit se s advokátem na konkrétním postupu.

Náležitosti návrhu na rozvod manželství

Obsahové náležitosti návrhu na rozvod manželství jsou následující:

  • adresa a název soudu, ke kterému je návrh podáván
  • nadpis „Návrh na rozvod manželství“
  • informace o tom, kdo návrh podává
  • základní informace o navrhovateli žádosti (jméno, příjmení, rodné číslo, adresa)
  • kdy a kde bylo manželství uzavřeno
  • data narození a jména nezletilých dětí
  • důvody, které vedly k rozvratu manželství
  • důkazy, o které se navrhovatel opírá
  • datum sepsání návrhu
  • podpis navrhovatele, v případě shody, podpisy obou manželů

K návrhu na rozvod se přikládá úředně ověřená kopie oddacího listu a kopie rodných listů nezletilých dětí.

Za podání návrhu na rozvod manželství zaplatíte soudní poplatek ve výši 2.000,- Kč. Tento poplatek se navyšuje o dalších 5.000,- Kč za každou nemovitou věc. Návrh zabývající se péčí o nezletilé děti je od soudních poplatků osvobozen. Soudní poplatek se platí na účet příslušného soudu, ke kterému byl návrh podán. Kolkovými známkami lze platit poplatky do výše 5.000,-Kč.

Dále je nutno rozlišit o jaký typ rozvodu se bude jednat. Jestliže jste schopni se s manželem/manželkou domluvit na péči o děti a na majetkovém vypořádání, jedná se o rozvod nesporný. Řízení tak bude rychlejší a jednodušší. Sporný rozvod naopak bývá zdlouhavější. Spočívá v tom, že se na zákonem stanovených věcech s manželkou či manželem nedohodnete a rozvod musí se všemi důsledky řešit soud. Soud zjišťuje příčiny rozvratu manželství, a proto může dojít při výslechu účastníků řízení na intimní a nepříjemné otázky.

Žádost o rozvod manželství vzor (2022) ke stažení zdarma

V případě, že jste se rozhodli, že podáte žádost o rozvod sami, naši advokáti pro vás připravili obecný vzor návrhu na rozvod manželství. Stažení vzoru je zcela zdarma.

Na webu Verdikto.cz naleznete také online právní poradnu. Odpověď na právní či daňový dotaz obdržíte do 24 hodin, a to pouze za částku 99 Kč. S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

7 KOMENTÁŘE

    • Dobrý den, děkuji za zprávu. Poprosím Vás o zaslání více informací na email info@verdikto.cz. Rádi Vám následně poskytneme bližší informace. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. Jakub za tým Verdikto

  1. Dobrý den,

    chtěla bych se rozvést, ale manžel utekl do zahraničí a vše je složité. Neplatí na dítě atd. prosím poraďte co udělat dál?

    Děkuji

    • Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Poprosím Vás o zaslání více informací na email info@verdikto.cz. Vzhledem ke složitosti situace a potřebě individuálního postupu, se s Vámi některý z našich advokátů domluví osobně. Rádi Vám pomůžeme situaci vyřešit. Děkuji a přeji pokud možno hezký zbytek dne. Jakub za tým Verdikto

  2. Dobrý den Chtěl bych se rozvest S bývalou manželkou se kterou už nežijí rok ale oba žijeme v zahraničí musíme se dostavit do České republiky nebo by to šlo elektronicky

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články