PoradnaBývalý manžel mi nechce sdělit, kam jede se synem. Má na to...

Bývalý manžel mi nechce sdělit, kam jede se synem. Má na to právo?

Souhlas s vycestováním. Má váš bývalý manžel povinnost sdělit vám, kam chce vašeho syna vzít o prázdninách? Přečtěte si případ z právní poradny a doporučení advokáta, jak v takové situaci postupovat.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, byl mi svěřen syn do péče a čekají nás prázdniny. Syna máme o prázdninách půl na půl. Jeho otec ho chce vzít na 14 dnů do zahraničí, ale odmítá mi sdělit kam. Má povinnost mi toto sdělovat? Mám strach, že se něco stane a já pak nebudu vědět kde syn je. Je ještě opravdu malý (2 roky). Děkuji za odpověď.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, dle ustanovení § 876 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník rodičovskou odpovědnost vykonávají oba rodiče ve vzájemné shodě. Avšak u dovolených, které jsou krátkodobého rázu, zde není souhlas druhého rodiče s vycestování ze zákona vyžadován, neboť dovolenou nelze považovat za významnou záležitost dítěte. Nicméně se obecně doporučuje, aby při vycestování s dětmi na dovolenou do států mimo EU, byl písemný souhlas druhého rodiče opatřen, jelikož tento souhlas může vyžadovat právní řád státu, kam je s dítětem cestováno.

Souhlas s vycestováním druhého rodiče je vhodné si opatřit zejména pro delší pobyty v cizině. Kdy by mohlo hrozit nebezpečí, že druhý rodič označí toto vycestování jako únos dítěte. S cílem předejít případným komplikacím během krátkodobého pobytu v zahraničí se ale i doporučuje v případě, že cestuje dítě pouze s jedním rodičem, mít souhlas toho rodiče, který s dítětem necestuje (viz výše). V řadě států může být takový doklad požadován. Důvodem je snaha zabránit doprovázejícímu rodiči, aby bez vědomí/bez souhlasu druhého rodiče přemístil dítě mimo stát jeho obvyklého bydliště. Tento souhlas je více než žádoucí zejména u nesezdaných párů a u rodičů, kteří mají odlišné příjmení než dítě, a to i když žijí ve společné domácnosti. Lze rovněž přiložit fotokopii rodného listu dítěte. Ale v závěru zpravidla pro krátkodobý výjezd do ciziny např. na dovolenou obvykle není souhlas druhého rodiče vyžadován.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Nebo si vyberte konkrétního advokáta na webu Verdikto.cz – největším vyhledávači advokátů v ČR.

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články