PoradnaSoused nás ruší nepřiměřeným hlukem. Jak řešit sousedské spory?

Soused nás ruší nepřiměřeným hlukem. Jak řešit sousedské spory?

Sousedské spory mohou být velmi nepříjemnou záležitostí. Obecně lze říci, že je vždy lepší pokusit se spor vyřešit domluvou a smírnou cestou. Pokud to však není možné, je možné spor řešit až soudní cestou. Jak je možné postupovat a kdo hradí případné náklady sporu si přečtěte v našem krátkém článku z praxe.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, potřeboval bych právní radu. Ruší nás sousedovo tepelné čerpadlo, přičemž stavební úřad během šetření nařídil sousedovi změřit hlučnost a zakázal zařízení používat mezi 22 a 6 hodinou. Soused stále tepelná čerpadla spouští. Uplynula také 40 denní lhůta, kterou stavební úřad nařídil a nic se z jeho strany nezměnilo, ba naopak, přišel mi výhružný dopis, že bude chtít uhradit náklady případného měření. Má na to právo? Jak je možné se bránit? Hluk mě stále obtěžuje.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. K jeho první části. Vzhledem k tomu, že bylo měření nařízeno stavebním úřadem, který je orgánem veřejné moci (tedy, toto měření nebylo „nařízeno“ Vámi), nelze ze strany souseda požadovat náklady po Vás. V případě možností obrany je to složitější. Pokud Vás hluk stále obtěžuje je možné obrátit se na soud a podat tzv. sousedskou žalobu. V té budete navrhovat, aby soud nařídil sousedovi zdržet se protiprávního jednání rušení hlukem. Náklady soudního řízení pak nese strana, která spor prohrála. V případě, že budete chtít věc řešit soudní cestou, ráda Vám se vším pomohu.

Obtěžuje vás sousedův hluk, nepořádek či něco jiného, a není možné věc řešit jinak než soudní cestou? Využijte našeho balíčku služeb a nechte celý spor na nás. Životní situace – sousedské spory.

Pokud řešíte podobnou situaci a rádi byste se jen krátce poradili s právníkem, vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne. 

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto. Jak postupovat v případě, že bydlíte v nájmu si můžete přečíst zde.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články