PoradnaZaměstnavatel odmítá vyplatit odstupné. Mohu se nějak bránit?

Zaměstnavatel odmítá vyplatit odstupné. Mohu se nějak bránit?

Odmítá vám zaměstnavatel vyplatit odstupné a nejste si jisti, zda na něj máte vůbec nárok? Přečtěte si, jak situaci klienta posoudil advokát v právní poradně Verdikto.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na odstupné, které mi zaměstnavatel odmítá vyplatit? V pracovní smlouvě byla jiná pozice, než která byla fakticky vykonávána. Podnik patří fyzické osobě, která je jednatelem právnické, se kterou byla podepsána pracovní smlouva. Mzda nebyla vyplácena na účet, jak bylo uvedené ve smlouvě, ale vždy v hotovosti po ukončení směny z tržby. Je možné to vůbec řešit? Děkuji za radu.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Pokud jde o to, že Vám byla mzda vyplácena v hotovosti, nikoliv na bankovní účet, toto samo o sobě nemusí být problém. Pokud jste nepracovala tzv. na černo a zaměstnavatel za Vás odváděl veškeré povinné platby, je i tento postup dle mého názoru v pořádku. Pokud jde o odstupné, na to vzniká nárok pouze ve spojení se skončením pracovního poměru, přičemž konkrétní podmínky upravuje § 67 zákoníku práce. Musí tedy dojít k rozvázání pracovního poměru z důvodu výpovědi udělené kvůli tomu, že zaměstnavatel se ruší, přemisťuje-li se nebo z organizačních důvodů – např. zánik Vaší pracovní pozice. Odstupné náleží také v případě, že ke skončení pracovního poměru dojde uzavřením dohody ze stejných důvodů. Ve svém dotazu neuvádíte, jakým způsobem byl pracovní poměr ukončen a proč. Pokud jste od počátku vykonávala práci s jiným obsahem, než byl sjednán v pracovní smlouvě, není to dle mého názoru nyní důvod k tomu, abyste neměla nárok na odstupné. Pro detailnější posouzení by však byla potřeba bližší konzultace.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Pokud potřebujete posoudit výpověď a zda máte nárok na odstupné, využijte naše konkrétní právní služby, které naleznete na webu Verdikto.cz. Pomůžeme vám také s případnou žalobou proti zaměstnavateli.

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články