PoradnaZměna směn zaměstnavatelem bez souhlasu - je to možné?

Změna směn zaměstnavatelem bez souhlasu – je to možné?

Změna směn zaměstnavatelem – může vám zaměstnavatel sám od sebe změnit směny? Jak se můžete bránit? Přečtěte si případ z právní poradny Verdikto.

Jak jsme pomohli – Právní poradna online

Dotaz:

Dobrý den, Jsem zaměstnaná již 1,5 roku. Do firmy jsem nastupovala z důvodu flexibilní pracovní doby, jelikož mám 4 letého syna a jsem samoživitelka. Teď nastoupilo bohužel nové vedení, které nám nařizuje pracovat na 2 směny (tedy změna směn zaměstnavatelem). Jelikož v pracovní smlouvě nemáme uvedenou flexibilitu, ale pouze požadovaný počet hodin, budeme nuceni podat výpověď, někteří již podali. Zaměstnavatel nesouhlasí s výpovědí na dohodu (výpovědní dobu ale odchodit nemůžeme).

Odpověď advokáta:

Dobrý den, řešení věci se odvíjí od toho, jak je pracovní doba (a případně směnný provoz) sjednán v pracovní smlouvě. Pokud není v pracovní smlouvě výslovně sjednaná pracovní doba, pak pracovní dobu určuje zaměstnavatel, a to vč. případných odpoledních směn. Jinak je tomu v případě, kdy zaměstnankyně pečuje o dítě mladší 15 let (viz § 241 zákoníku práce). V takovém případě je zaměstnavatel povinen zohlednit při rozvržení pracovní doby potřeby zaměstnankyň a dětí, o které pečují a požádáte-li o to písemně, je povinen Vám upravit pracovní dobu, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. Za vážné provozní důvody se považuje např. situace, kdy by byl úpravou pracovní doby znemožněn, narušen nebo vážně ohrožen řádný provoz (plnění úkolů nebo činnosti) zaměstnavatele. Pokud nebude i nadále zaměstnavatel ochoten pracovní dobu upravit, doporučuji se obrátit na oblastní inspektorát práce.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články