PoradnaÚředně ověřený podpis

Úředně ověřený podpis

Případ z online právní poradny

Dotaz:

Dobrý den, jakou úroveň právní moci má dohoda mezi dvěma subjekty potvrzená na poště, a je rozdíl při potvrzení u notáře? Jak by se k takové dohodě stavěl případně soud? Musel bych dohodu dodržet v případě neshod? Děkuji.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Bohužel na něj lze odpovědět pouze zčásti a velmi obecně, jelikož nejsou k dispozici potřebné základní informace. Co se týče „úrovně právní moci“ dokumentu „potvrzeného“ na poště nebo u notáře – (zde si dovolím předpokládat, že máte na mysli úřední ověření podpisu účastníků dohody nebo prohlášení jejich podpisu za vlastní) – obecně lze říct, že úředně ověřené dokumenty (ať již notářem nebo pobočkou CzechPointu na České poště) mají „vyšší právní sílu“ než dokumenty takto neověřené. Resp. je mnohem těžší vyvrátit pravost podpisu, pokud byl úředně ověřen. Nikdy nelze předem říci, jak by se k jakékoliv dohodě stavěl soud. Vše vždy záleží na znění dohody a konkrétních okolnostech případu. Co se týče dotazu, zda byste musel dohodu dodržet v případě neshod, toto rovněž bez přečtení konkrétního dokumentu není možné říct (v některých případech je možné uvažovat dle okolností o neplatnosti dohody nebo dalších právních možnostech). Obecně řečeno jsou však aktuální české zákony založeny na principu, že „smlouvy se musí dodržovat“.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články