PoradnaOdpovědnost zaměstnance za škodu. Jakou částku po vás může zaměstnavatel požadovat?

Odpovědnost zaměstnance za škodu. Jakou částku po vás může zaměstnavatel požadovat?

Udělali jste chybu a způsobili jste v zaměstnání škodu? Přečtěte si, jaká je odpovědnost zaměstnance za škodu a jakou náhradu má zaměstnavatel právo po vás požadovat.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, mám dotaz na odpovědnost zaměstnance za škodu. Pokud zaměstnavatel prokáže zaměstnanci škodu ve výši stovek tisíc (platba odeslána na základě podvodného emailu) způsobenou ať už, úmyslně, neúmyslně nebo z nedbalosti, jakou náhradu může požadovat? Je to maximálně 4,5 násobek hrubé mzdy? Děkuji za odpověď.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Výše náhrady škody závisí právě na zavinění (konkrétně tedy, zda tato platba byla učiněna úmyslně nebo z nedbalosti). Velmi obecně řečeno – pokud byla škoda způsobena z nedbalosti (tj. „neúmyslně“) má zaměstnavatel právo požadovat 4,5 násobek průměrného hrubého měsíčního výdělku. Pokud by bylo prokázáno, že škoda byla způsobena úmyslně, mohl by zaměstnavatel požadovat celou částku bez ohledu na výši mzdy. Posouzení, zda ke škodě došlo z důvodu úmyslného či neúmyslného zavinění je však vždy otázkou důkladného zhodnocení všech okolností konkrétního případu a následného vysvětlení těchto okolnosti v rámci soudního či případně trestního řízení (v závislosti na tom, kterou cestu zaměstnavatel zvolí pro vymáhání škody).

Řešíte podobnou situaci jako odpovědnost zaměstnance za škodu, a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Pokud zaměstnanci předáváte hotovost, zboží nebo jiné hodnotné věci, můžete uzavřít také dohodu o ochraně hodnost svěřených zaměstnanci. Jaké pak musí splňovat náležitosti samotná pracovní smlouva, si můžete přečíst v samostatném článku.

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články