PoradnaOkamžitá výpověď - kdy na ni máte právo?

Okamžitá výpověď – kdy na ni máte právo?

Okamžitá výpověď zaměstnance – máte na ni právo v případě, že vám zaměstnavatel nevyplatil byť jen část mzdy? Přečtěte si případ klienta z právní poradny Verdikto.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, chtěla bych podat okamžitou výpověď v práci a nejsem si jistá, zda se okamžitá výpověď vztahuje na můj případ nebo zda budu muset podat klasickou výpověď. Zaměstnavatel mi dle mzdového výměru vyplatil pouze základní složku měsíční mzdy, která je však nižší než nejnižší úroveň zaručené mzdy. Doplatek z tohoto rozdílu mi nevyplatí. Je tedy nevyplacení doplatku bráno jako nevyplacení části mzdy, pro který bych mohla okamžitě zrušit pracovní poměr? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Dle § 56 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, je zaměstnanec oprávněn okamžitě zrušit pracovní poměr v případě, že mu zaměstnavatel nevyplatil mzdu anebo jakoukoliv její část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti, které je dle § 141 odst. 1 zákoníku práce celé období kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém zaměstnanci na mzdu vzniklo právo. Pokud tedy například mzda za měsíc červen nebyla vyplacena v celém měsíci červenci, zaměstnanec je oprávněn okamžitě zrušit pracovní poměr nejdříve 16. srpna. Pokud tedy dle mzdového výměru tvoří mzdu více složek, pak je možné okamžitě zrušit pracovní poměr pro neuhrazení kterékoliv z nich. Pokud je základní složka měsíční mzdy nižší než zaručená mzda, pak Vám dle § 112 zákoníku práce náleží doplatek. Mám za to, že doplatek je „částí“ mzdy dle § 56 zákoníku práce, tedy i v případě jeho nevyplacení je zaměstnavatel v prodlení a zaměstnanec má právo za splnění dalších podmínek pracovní poměr okamžitě zrušit.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Pokud potřebujete posoudit výpověď a zda máte nárok na odstupné, využijte naše konkrétní právní služby, které naleznete na webu Verdikto.cz. Cena za posouzení nároku na odstupné a zda je okamžitá výpověď možná, se pohybuje od 1 500 Kč.

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články