NemovitostiNájemce neplatí nájem. Co můžete dělat?

Nájemce neplatí nájem. Co můžete dělat?

Vymáhání dluhu na nájemném

Jste v roli pronajímatele a váš nájemce neplatí nájem, jak by měl? Nejprve je třeba nájemci zaslat písemnou výzvu, v níž uvedete konkrétní dlužnou částku a další skutečnosti tak, aby bylo zjevné a srozumitelné, k čemu je nájemce vyzýván a rovněž co mu hrozí v případě, že nájemné neuhradí. Nájemci je výzvou dána přiměřená lhůta k plnění.

Jestliže nájemce na výzvu nereaguje a nájemné neuhradí, má pronajímatel právo vypovědět nájemní smlouvu bez výpovědní doby. Takovýto postup je ovšem možný až tehdy, je-li dlužník v prodlení s úhradou alespoň v součtu tří měsíců (ne nutně tří po sobě jdoucích). Než se pronajímatel začne domáhat svého práva u soudu, je ještě třeba zaslat předžalobní výzvu nájemci. Neuhradí-li nájemce dlužné nájemné, pronajímatel může podat k soudu návrh na vydání elektronického platebního rozkazu. Soud následně vydá pravomocné rozhodnutí, na základě něhož je možno obrátit se na exekutora s návrhem na zahájení exekučního řízení. Jak postupovat v případě, že se váš nájemce nechce vystěhovat si přečtěte v dalším článku. Pokud naopak pronajímatel neudržuje byt v dobrém stavu, postup naleznete v tomto článku.

Pronajímáte byt, ale váš nájemce neplatí nájem, a vy nevíte, co v takové situaci dělat? Nebo se naopak nechce odstěhovat ani po skončení doby nájmu? Předejděte případným problémům a raději celou situaci řešte s advokátem. Nenechte nic náhodě a kontaktujte naše advokáty na webu Verdikto.cz

Vystěhování nájemce

Potřebujete pomoci s vystěhováním nájemce? Neváhejte se na nás obrátit.

Nezávazně poptat

Praktický příklad:

Pan Rychlík vlastní byt a pronajímá jej panu Frídlovi. Pan Frídl neuhradil nájemné za měsíc leden a únor, a to i po několika upomínkách pana Rychlíka. Za březen pak řádně zaplatil. Ovšem za duben a květen se opět dostal s platbou do prodlení. Pan Rychlík zaslal panu Frídlovi písemnou výzvu k úhradě dlužného nájemného. Ten nijak nereagoval a neuhradil ani další nájemné. Pan Rychlík tedy nájemní vztah vypověděl a zaslal svému dlužníkovi předžalobní výzvu. Následně podal návrh na vydání elektronického platebního rozkazu. Po nabytí vykonatelnosti se pan Rychlík obrátil na exekutora. Ten poskytl panu Frídlovi další lhůtu k plnění, která však marně uplynula, načež exekutor zahájil vymáhání pohledávky.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem od 99 Kč

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články