NemovitostiPronajímatel neudržuje byt ve stavu způsobilém k užívání

Pronajímatel neudržuje byt ve stavu způsobilém k užívání

Přečtěte si, jak se můžete jako nájemce bránit v situaci, kdy pronajímatel neudržuje byt ve stavu způsobilém k užívání.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz z právní poradny:

Dobrý den, bydlím v obecním bytě. U souseda byly zjištěny štěnice. Dcera se teď budí a je celá poštípaná. Pronajímatel neudržuje byt ve stavu způsobilém k užívání. Prosím, na co všechno mám nárok? Vím, že na bezplatný postřik. Děkuji za odpověď.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, pronajímatel má povinnost udržovat po dobu nájmu byt ve stavu způsobilém k užívání. Pokud se v pronajatém bytě vyskytují štěnice, jedná se o vadu bytu, kterou je povinen odstranit pronajímatel v přiměřené lhůtě poté, co jste mu vadu oznámila. Je tedy nezbytné oznámit pronajímateli výskyt štěnic, nejlépe písemnou formou. Je potřeba tak učinit bez zbytečného odkladu poté, co jste vadu mohla zjistit. Nezjedná-li pronajímatel nápravu, ačkoliv jste mu včas oznámila výskyt štěnic, můžete provést odstranění vady (dezinsekci) sama a následně po pronajímateli požadovat náhradu nákladů. V případě, že sama neprovedete dezinsekci bytu a došlo z Vaší strany k včasnému oznámení výskytu štěnic, můžete po pronajímateli požadovat slevu z nájemného.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články