NemovitostiNájemce se nechce vystěhovat. Jaká mám jako pronajímatel práva?

Nájemce se nechce vystěhovat. Jaká mám jako pronajímatel práva?

Možná znáte tvrzení typu „Já jsem vlastník, já rozhoduju o tom, co se bude dít.“ Z pohledu zákona to však není tak jednoduché a vlastnické právo není neomezené.

Představte si situaci, kdy jste jako pronajímatel uzavřel s nájemce smlouvu na dobu určitou. Určitá doba uplynula, a vy jste ho tak vyzvali, aby se vystěhoval. Nic se ale nestalo. Nájemce se nechce vystěhovat a vy nevíte, jak postupovat. Přitom víte, že jakmile nájem skončí, je povinností nájemce uvést byt do původního stavu (s přihlédnutím k běžnému opotřebení věcí), předat klíče vlastníkovi (pronajímateli) bytu a nijak nerušit jeho vlastnické právo, tj. nebránit vlastníkovi v užívání bytu. Co tedy dělat v situaci, kdy nájemce byt stále obývá?

Nájemce se nechce vystěhovat. Jaký je správný postup?

Možná vás napadne „vyměním zámek a nájemce do bytu už nepustím“. I to je jedna z možností, kterou je ovšem třeba si velmi dobře rozmyslet, jelikož za tento postup hrozí vlastníkovi bytu trestní stíhání. O vystěhování nájemce, který je v prodlení s placením nájemného, nebo který setrvává v bytě i po skončení nájemní smlouvy totiž musí rozhodnout soud.

Pronajímáte byt, ale váš nájemce se nechce odstěhovat ani po skončení doby nájmu? Nebo vám nájemce neplatí nájem, a vy nevíte, co v takové situaci dělat? Předejděte případným problémům a raději celou situaci řešte s advokátem. Nenechte nic náhodě a kontaktujte naše advokáty na webu Verdikto.cz

Vystěhování nájemce

Potřebujete pomoci s vystěhováním nájemce? Neváhejte se na nás obrátit.

Nezávazně poptat
Nájemce se nechce vystěhovat

Na vlastníkovi bytu tedy leží povinnost bránit své právo u soudu. Charakter žaloby je určen tím, čeho se pronajímatel bytu domáhá. Až teprve pravomocný rozsudek soudu je titulem, na jehož základě se může pronajímatel obrátit na exekutora. Jestliže ani na výzvu exekutora nájemce byt nevyklidí, vyklidí jej z bytu exekutor.

Pronajímatel má následně právo na náhradu ušlého nájemného, a to po celou dobu prodlení nájemce až do dne, kdy fakticky dojde k vyklizení bytu a pronajímatel jej tak může dále pronajímat.

Praktický příklad:

Paní Veronika se odmítá odstěhovat z bytu paní Dobromily, ač nájemní smlouva na dobu určitou již skončila, s odůvodněním, že nemá kam jinam jít. Paní Dobromila paní Veroniku náležitě upomíná a vysvětluje jí, že sama byt potřebuje a že se musí odstěhovat. Paní Veronika ale na výzvy nereaguje. Pronajímatelka tedy nemá jinou možnost a podá k soudu žalobu na vyklizení bytu. Na základě soudního rozhodnutí pak předloží záležitost exekutorovi. Ten dá paní Veronice další lhůtu k vyklizení bytu. Po marném uplynutí lhůty exekutor paní Veroniku z bytu i s jejími věcmi vyklidí. Paní Dobromila následně může u soudu nárokovat náhradu ušlého nájemného po paní Veronice.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

2 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, pronajala jsem byt po dobu 2017 až 2020. Dle nájemní smlouvy a dle evidenčního listu, který jsem podnájemníkovi předložila, platil nájem + zálohy včetně FO, pojištění domu, Správu, Ostatní služby i odměnu výboru. Po celou dobu tyto platby podnájemník nerozporoval a pravidelně platil až do doby, kdy jsem chtěla byt pro dceru. Podnájemník pak půl roku už neplatil nic., proto jsem chtěla dluh vymáhat soudní cestou. Nyní se ke mě dostávají různé informace, co přesně podle práva patří do vyúčtování a co ne, nebo jestli je nadřazeno to, co je ve smlouvě.
    Děkuji za odpověď.
    S pozdravem Zýková

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články