PoradnaVýpověď z organizačních důvodů. Co je potřeba si hlídat, abyste měli nárok...

Výpověď z organizačních důvodů. Co je potřeba si hlídat, abyste měli nárok na odstupné?

Přečtěte si, na co si dát pozor v případě, že vám byla dána výpověď z organizačních důvodů.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, firma, ve které pracuje manžel, bude zanedlouho končit. Pracuje tam téměř 6 let na HPP, smlouvu má na dobu neurčitou. Jelikož se jedná o výpověď z organizačních důvodů, víme, že mu náleží odstupné. Na co si má při výpovědi dát pozor, kdyby mu chtěl zaměstnavatel dělat problémy ohledně odstupného? Musí o ni být ve výpovědi zmínka? Musí dostat výpověď nebo může podepsat i dohodu? Co musí výpověď/dohoda obsahovat? Děkuji za odpověď.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Zejména je nutné si pohlídat, aby byl ve výpovědi uveden správný výpovědní důvod, tedy zřejmě důvod dle § 52 písm. a) zákoníku práce. Může se totiž stát, že nepoctivý zaměstnavatel bude chtít ukončení pracovního poměru skrýt pod jiný výpovědní důvod, za který by odstupné nenáleželo. Případně (a to je časté) pokud by zaměstnavatel nabízel ukončení pracovního poměru dohodou, musí být v dohodě opět uvedeno, že je dohodou ukončován pracovní poměr z důvodu dle § 52 písm. a) zákoníku práce. Jinak by odstupné nenáleželo (v případě dohody obecně nenáleží, leda že je dohoda uzavírána právě z důvodů, ze kterých by jinak zaměstnavatel dával výpověď).

V dohodě je poté třeba zkontrolovat, zda jejím podepsáním neskončí pracovní poměr dříve, než by tomu bylo v případě výpovědi, kde je 2 měsíční výpovědní doba (tedy pokud má manžel zájem pracovat „co nejdéle“). Kromě uvedení výpovědního důvodu (i v dohodě) není z pohledu zaměstnance potřeba si hlídat další věci. Výpověď by měla být datována, podepsána zaměstnavatelem (popř. odpovědným vedoucím) a doručena zaměstnanci primárně na pracovišti. V případě dohody pak uvedení smluvních stran, datum podpisu, podpisy stran, dohoda o datu ukončení pracovního poměru a uvedení důvodu, pro který se dohoda uzavírá (zmíněný § 52 písm. a).

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Nebo si vyberte konkrétní právní službu a nechte řešení celé situace na profesionálech.

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto naleznete zde.

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články