PoradnaOdstoupení od kupní smlouvy pro skryté vady

Odstoupení od kupní smlouvy pro skryté vady

Přečtěte si, jaký postup doporučil advokát klientce v případě opožděného uplatnění odstoupení od kupní smlouvy pro skryté vady. Případ se vztahuje na konkrétní kupní smlouvu na zvíře, v tomto případě koně. Situace je však posouzena z obecného pohledu odstoupení od kupní smlouvy.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, ráda bych se poradila, jaké mám možnosti. Jedná se o prodej koně. Po 14 dnech však nový majitel u koně objevil nestandardní kloub na zadní noze. Po dohodě, že koně nechá vyšetřit a pak se uvidí uplynulo 8 měsíců. Nyní chce koně vrátit. V kupní smlouvě máme, že se seznámil se stavem koně a odpovídá kupní ceně . Následně odpovědnost za vady, přičemž do 30 dnů může koně vrátit. V této době nás však kupující kontaktoval, nicméně následně uplynula zmíněná doba 8 měsíců. Děkuji za pomoc.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Pokud se jedná o skryté vady koně (jakkoliv to může znít v tomto kontextu komicky), tak ty je třeba uplatnit bez zbytečného odkladu poté, co byly zjištěny. Jde-li o podstatnou vadu, lze od smlouvy odstoupit, opět ale bez zbytečného odkladu poté, co strana zjistila, že zde existuje důvod k odstoupení od smlouvy. Pokud toto kupující zjistil již po 14 dnech, avšak rád by odstoupil až po zmíněných 8 či více měsících, nemá na takové odstoupení nárok. Kupující také nebude mít při takto opožděném (8 měsíčním) pokusu o uplatnění práv z vadného plnění nárok ani na slevu z kupní ceny. Nejste tak povinna přijmout vrácení koně ani vyplácet slevu z kupní ceny. Pokud budete potřebovat, rádi Vám v případném dalším postupu pomůžeme.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne. 

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Pokud potřebujete pomoci s vyhotovením nebo kontrolou kupní smlouvy, konkrétní právní služby naleznete na webu Verdikto.cz. Pro vyhotovení kupní smlouvy nás můžete nezávazně kontaktovat zde.

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto naleznete zde.

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články