Covid-19Snížení úrokové sazby a odklad jistiny splátek

Snížení úrokové sazby a odklad jistiny splátek

Snížení úrokové sazby a sepsání nového notářského zápisu. S čím je třeba počítat?

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, nebankovní úvěrová společnost je ochotna nám snížit úrokovou sazbu. Požaduje však sepsání nového notářského zápisu, a to z důvodu využití odkladu jistiny splátek během pandemie. Úroky během odkladu byly v pořádku hrazeny. Máme nabídku přijmout? Děkuji za pomoc.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Pokud bylo mezi Vámi a danou společností ujednáno, že se pro změnu sjednaných podmínek vyžaduje sepsání nového notářského zápisu, je potřeba pro platnou změnu sjednaných podmínek sepsání nového notářského zápisu, což může být důvod, proč toto společnost požaduje. V případě, že toto sjednáno nebylo, tak není nezbytné provést změnu smluvních podmínek ve formě notářského zápisu.

Nicméně lze očekávat, že v takovémto případě bude společnost i tak požadovat vypracování nového notářského zápisu, aby měla platný exekuční titul, na základě kterého může rovnou přistoupit k exekučnímu vymáhání dlužné částky a který bude obsahovat sjednané změny původních podmínek. Vzhledem ke skutečnosti, že společnost přistoupí na změnu podmínek pouze tehdy, bude-li sepsán nový notářský zápis, je vhodné přistoupit k sepsání nového notářského zápisu v případě, že nový notářský zápis bude obsahovat změny ve Váš prospěch.

Snížení úrokové sazby je k Vašemu prospěchu, nicméně pokud jde o odklad splátek jistiny, bude záležet na Vašem posouzení. Odklad jistiny splátek umožňuje zvládnout tíživou finanční situaci, kdy nemáte finanční prostředky na úhradu splátek jistiny, nicméně to má za následek, že se Vám tím prodlouží doba splácení a zaplatíte tak více na úrocích.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články