Covid-19Testování zaměstnanců na Covid-19. Jak může zaměstnavatel provádět dohled?

Testování zaměstnanců na Covid-19. Jak může zaměstnavatel provádět dohled?

Jak může zaměstnavatel provádět dohled nad prováděním antigenních testů v rámci testování zaměstnanců?

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, může zaměstnavatel vyžadovat provádění antigenních testů (samoodběr) online dozorované managerem přes PC či pak přímo na pracovišti? Jde mi o to „dozorování“. Pochopím, že zaměstnanec provede sám a následně oznámí výsledek – je-li pozitivní, odebere se domů či zůstane rovnou doma, je-li negativní, jede do práce. Ale dozor úředníků nad ostatními úředníky? Připadá mi to již tzv. „přes čáru“. Děkuji za názor.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Povinnost podstoupit testování na výzvu zaměstnavatele, je zaměstnanci jednoznačně stanovena mimořádným opatřením. Pokud zaměstnanec v rámci týdne vykonává práci výlučně mimo pracoviště zaměstnavatele, umožní mu zaměstnavatel postoupit test mimo pracoviště zaměstnavatele mimo jiné i v domácím prostředí. V případě, kdy zaměstnanec provádí test v domácím prostředí, informuje o výsledku svého zaměstnavatele. Výše uvedené stanoví průvodce testování zaměstnanců prostřednictvím samotestů vytvořený Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR.

Jakým způsobem musíte zaměstnavatele informovat?

Jak lze z výše uvedeného vyčíst, Vy jako zaměstnanec máte povinnost o výsledku Vašeho testu informovat zaměstnavatele. Jelikož zde není uveden konkrétní postup, jaký máte pro informování Vašeho zaměstnavatele použít, lze tudíž dovodit, že postup bude záležet na Vaší libovůli. Záleží, jestli Váš zaměstnavatel nepřijal nějaký vnitřní předpis, který by přímo upravoval postup při samotestování a oznamování jeho výsledků, a v něm přímo neuvedl Vámi zmíněny „monitoring“, i když i toto by mohlo být značně nepřijatelné vzhledem k ochraně osobních údajů. Dle opatření si sice zaměstnavatel musí ohlídat, aby byl dodržen předepsaný postup testu (dle návodu použitého testu), včetně zaznamenání výsledku testu, ale toto by měl činit především tím, že seznámí s příbalovou informací a návodem k použití testů všechny zaměstnance, kteří budou testy používat (tj. jak zaměstnance, kteří budou „asistovat“ při provádění testů na pracovišti, tak zaměstnance, kteří si budou provádět testy doma, což je zřejmě Váš případ).

Dle mého názoru Váš zaměstnavatel tedy nemá právo na Vámi zmíněné „dozorování“, ač v této situaci musíme pochopit, že se zaměstnavatelé snaží dodržet všechna opatření a vyhnout se tak případným sankcím. Zaměstnavatel je tedy povinen Vás „proškolit“ v samotestování a Vy máte povinnost výsledek testu zaměstnavateli zaslat. Není dle mého nutné a ani v souladu s ochranou osobních údajů správné Vás u samotestování sledovat.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články