Covid-19Nová covid opatření - co se od listopadu změní?

Nová covid opatření – co se od listopadu změní?

S postupným příchodem zimy se koronavirová situace v České republice zhoršuje a vláda na aktuální situaci reaguje zavedením několika nových opatření. Co přesně se mění a jaká nová covid opatření musí být dodržována jsme pro vás připravili v následujícím shrnutí. Informace jsou aktuální k 21. 10. 2021.

Nová opatření platná od 25. října 2021

Povinnost nosit respirátor v uzavřených prostorách

Od pondělí 25. října 2021 je opět zavedena a zpřísněna povinnost nosit respirátor ve všech vnitřních prostorách. Nově tak bude povinné nosit respirátor v:

  • prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích,
  • ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče,
  • ve vnitřních prostorách provozoven stravovacích služeb,
  • na koncertech a jiných hudebních, divadelních, filmových a jiných uměleckých představeních,
  • v cirkusech a varieté a na sportovních utkáních,
  • při účasti na kongresech, vzdělávacích akcích a zkouškách v prezenční formě,
  • při účasti na veřejné nebo soukromé akci, kde je více než 30 osob venku.

Do pondělí 25. října 2021 platí povinnost mít nasazený respirátor při účasti na hromadné akci ve vnitřních prostorách, pokud je překročen počet 10 osob. Tato hranice 10 lidí je však nově zrušena a povinnost nosit respirátor je tak od pondělí 25. 10. 2021 zavedena bez ohledu na počet účastníků. Na pracovišti poté platí výjimka v případě, že je na pracovišti pracovník sám.

Covid opatření od 1. listopadu 2021

Kontrola bezinfekčnosti v restauracích

Kontroly bezinfekčnosti, tedy certifikáty o očkování, prodělaném onemocnění nebo platném testu před vstupem do divadla, kina či bazénu, u nás již probíhají. Nově však bude tato povinnost platit také pro restaurace. Personál restaurací by vás tak měl od pondělí 1. listopadu 2021 před vstupem do restaurace vyzvat k prokázání zmíněné bezinfekčnosti. V případě nesplnění této povinnosti vás poté nesmí do zařízení pustit. Výjimku tvoří obchodní centra a tzv. foodcourty.

Placené antigenní a PCR testy

Počínaje 1. listopadem 2021 budou zpoplatněny antigenní a PCR testy pro lidi, kteří nejsou očkováni. Nově tak bude ze zdravotního pojištění hrazený antigenní test (1x týdně) a PCR test (2x měsíčně). Testy budou hrazeny pouze osobám do 18 let, osobám alespoň po první dávce vakcíny proti COVID-19 a těm, kteří se očkovat nemohou nebo kterým test doporučí lékař či krajská hygiena (tedy po kontaktu s nakaženým nebo v případě příznaků onemocnění). 

Testy budou platné kratší dobu

Od pondělí 1. listopadu je dále snížena platnost provedených testů. Provedený antigenní test bude nově platný pouze 24 hodin a PCR test po dobu 72 hodin. Děti do 12 let se testem prokazovat nemusí.

Veškeré aktuální informace můžete sledovat na oficiálních webových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

V případě, že si nejste jisti, zda se vás daná opatření týkají a rádi byste se poradili s advokátem, využijte právní poradnu Verdikto.

1 KOMENTÁŘ

  1. Nerozumím proč neočkovaní musí za test platit. Očkování pouze ovlivňuje průběh nemoci, nikoliv šíření, je to diskriminace a lidé by se měli bouřit. Jenže bohužel, když lidé něčemu nerozumí, tak tomu silně věří. To se hodí, co? Taky se vám to jednou vrátí.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články