PoradnaMám nárok na kopie dokumentů od bývalého zaměstnavatele?

Mám nárok na kopie dokumentů od bývalého zaměstnavatele?

Přečtěte si, jak postupovat v případě, že vám zaměstnavatel odmítl vydat kopii smlouvy a výplatních listin. Máte nárok na kopie dokumentů od bývalého zaměstnavatele?

Právní poradna Verdikto – případ z poradny

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda mám nárok na kopie dokumentů od bývalého zaměstnavatele. Minulý rok jsem pracoval u zaměstnavatele u kterého jsem podepsal dohodu o provedení práce a následně několik výplatních listin každý měsíc. Tyto dokumenty nyní potřebuji k daňovému přiznání. Já ovšem nemám své kopie a vzhledem k tomu, že se svým bývalým zaměstnavatelem jsme rozhádáni, obávám se, že mi je na požádání nevydá. Chci se zeptat, mám nárok na to, aby mi dodatečně dodal kopie těchto dokumentů? Případně, jak mám postupovat?

Odpověď advokáta:

Dobrý den. Je otázka, zda svoji kopii dohody nemáte z důvodu její ztráty nebo z důvodu, že Vám ji nikdy zaměstnavatel nevydal. Obecně je zaměstnavatel povinen vydat jedno vyhotovení podepsané dohody zaměstnanci – zde je otázka, zda v dohodě je (např. v jejích závěrečných ustanoveních) stanoveno (a Vaším podpisem na dohodě stvrzeno), že jste si jedno vyhotovení převzal. Zde si dovedu představit, že byste byl v důkazní nouzi. Nárok na vydání výplatních listin zcela určitě máte, k tomu je zaměstnavatel také povinen. Navrhoval bych oslovit zaměstnavatele (i přes Vaše nedobré vztahy) s tím, že nedojde-li k vydání, budete nucen uvědomit Úřad práce ČR, který může uložit zaměstnavateli pokutu. Zkusil bych se také obrátit na Úřad práce, případně na OSSZ, zda jim zaměstnavatel kopie těchto dokumentů neposkytl, to by mohla být cesta nejrychlejší.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem od 99 Kč

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články