PoradnaNárok na vrácení peněz za zájezd

Nárok na vrácení peněz za zájezd

Jak postupovat, pokud jste zaplatili cestovní kanceláři zálohu na zájezd, ale ten se neuskutečnil? Máte nárok na vrácení peněz za zájezd?

Právní poradna Verdikto – případ z poradny

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, v říjnu 2019 jsem zaplatila CK zálohu na zájezd do Turecka. I když je můj muž invalidní / ZTP/P / nebyly mi vráceny peníze, protože objednavatelem zájezdu jsem byla já. Odmítla jsem i voucher, ale byl mi zaslán CK poštou s možností vybrat si zájezd do 31.8.2021. Vzhledem k tomu, že CK zřejmě končí: mám nárok na vrácení peněz za zájezd? Kam a jak se mám pro vrácení peněz obrátit? Děkuji za odpověď.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, tuto situaci v této nepříjemné době řeší tzv. „lex voucher“, což je zákon chránící cestovní kancelář před nepříznivou situací spojenou s epidemií koronaviru. Zákon výslovně uvádí, že pokud odmítnete voucher a pošlete ho cestovní kanceláři zpět, je CK povinna Vám vrátit peníze podle občanského zákoníku. Ve vašem konkrétním případě musí CK vrátit peníze do 14 dnů ode dne, kdy skončila ochranná doba CK, tedy do 14. 9. 2020. Jestli cestovní kancelář nesplnila svou povinnost, můžete se obrátit na soud s žalobou na plnění, nebo přes elektronický platební rozkaz.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne. 

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články