PodnikateléSpolečnost nechce zrušit své sídlo na adrese, na které již nepůsobí. Jak...

Společnost nechce zrušit své sídlo na adrese, na které již nepůsobí. Jak je možné postupovat?

Přečtěte si, jaký postup doporučila paní advokátka v situaci, kdy společnost odmítla zrušit své sídlo na staré adrese, na které již nepůsobila.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, prodala jsem s manželem dům. Zároveň jsem prodala s.r.o. firmu, jejíž sídlo bylo na adrese domu. Ve smlouvě o prodeji s.r.o. bylo, že nový majitel zruší sídlo vedené na domě, ale neučinil tak.  Je to cizinec, není na něj kontakt a ani nežije v ČR. Nový majitel domu potřebuje dané sídlo odstranit. Jak to můžeme udělat? Dekuji za informaci.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, byla ve smlouvě o prodeji s.r.o. uvedena lhůta, do kdy musí nový majitel změnit sídlo? Pokud nebyla uvedena žádná lhůta, nemusí být nový majitel v prodlení se změnou. V takovém případě je třeba nejprve písemně doporučeně odvolat souhlas s umístěním sídla dané společnosti a vyčkat, zda tato společnost sama změní své sídlo. Pokud společnost sama sídlo nezmění nebo už uplynula lhůta, do kdy musí nový majitel změnit sídlo, pak se obraťte na rejstříkový soud a požádejte ho o prošetření stavu. Rejstříkový soud následně vyzve daný subjekt k doložení právního důvodu k užívání sídla. V případě, že tuto skutečnost společnost nedoloží, vyzve ji rejstříkový soud k přemístění sídla na adresu, u které bude subjekt schopný doložit právní důvod užívání. Pokud se tak nestane ani v soudem stanovené lhůtě, soud rozhodne o zrušení této společnosti s likvidací. Hezký den!

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne. 

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články