PoradnaJak získat výpis z rejstříku trestů a výpis z obchodního rejstříku?

Jak získat výpis z rejstříku trestů a výpis z obchodního rejstříku?

Výpis z rejstříku trestů vyžaduje při nástupu do nového povolání většina firem. U některých pracovních pozic je trestná bezúhonnost dokonce vyžadována. Výpis z obchodního rejstříku budete potřebovat například při založení firemního účtu nebo při podpisu smlouvy. V tomto článku se proto dozvíte, kde můžete dané výpisy získat a jaká je jejich cena.

Výpis z rejstříku trestů

V rejstříku trestů nalezneme evidenci pravomocně odsouzených osob soudy v trestním řízení. Rejstřík také slouží k prokazování trestní bezúhonnosti.

Co k výpisu z evidence rejstříku trestů potřebujete?

Při ověřování žádosti o výpis z evidence Rejstříku trestů je nutné, aby všechna níže zmíněná podací místa ověřila totožnost žadatele a správnost údajů uvedených v žádosti. K ověření totožnosti bude zapotřebí doklad totožnosti, tedy originál platného osobního průkazu opatřeného fotografií (občanský průkaz, cestovní pas, průkaz o povolení pobytu cizince).

Žádost o výpis je možné osobně podat:

  • v sídle Rejstříku trestů – soudy: Praha, Brno, Ostrava – vydají na počkání občanům státu a občanům jiné země, která není v EU
  • na městských a obecních úřadech 
  • na Czech POINTu na České poště – také vydají na počkání
  • v cizině na zastupitelských úřadech České republiky

Jestliže máte datovou schránku, můžete si nově výpis vyžádat bezplatně i online na portálu veřejné správy.

Poplatek za podání žádosti o výpis z Rejstříku trestů činí 100 Kč. V cizině na zastupitelských úřadech České republiky je třeba uhradit poplatek ve výši 200 Kč.

Máte záznam v rejstříku trestů a kvůli tomu potíže s hledáním nového bydlení či zaměstnaní? Poradíme vám, jak podat žádost o výmaz z rejstříku trestů a jaké podmínky musíte splnit.

Výmaz z rejstříku trestů

Máte záznam v trestním rejstříku a rádi byste se podali žádost o výmaz záznamu? Kontaktujte nás, rádi vám pomůžeme.

Nezávazně poptat

Výpis z obchodního rejstříku

Obchodní rejstřík je jakožto veřejný seznam dostupný online. Nahlížet do něj může široká veřejnost, tím pádem úplně každý a za jakýmkoliv účelem. Nejčastějším důvodem pro nahlédnutí do veřejného rejstříku je ověření s jakým podnikatelským subjektem mají tu čest či zda je důvěryhodný. Cestou online nahlédnutí lze ověřit, zda je společnost například v likvidaci.

Kde můžete výpis z OR sehnat?

Výpis z obchodního rejstříku lze rozdělit na oficiální (zpoplatněný a více podrobný) a neoficiální (bezplatný a stručný). S tím neoficiálním si vystačíte, pokud má sloužit pouze k informativním účelům. Zcela zdarma si jej můžete stáhnout a vytisknout z portálu justice.cz. Nutno uvést, že tento prostý výpis nebude stačit k soudním a právním účelům, podpisu smlouvy nebo k založení firemního účtu v bance. V těchto případech již budete potřebovat oficiální zpoplatněný výpis z OR. Ten lze získat na pobočkách Czech POINTU na České poště nebo na obecním úřadě. Stejně jako u výpisu trestů lze o něj zažádat i online, ale pouze pokud vlastníte datovou schránku.

Online výpis z obchodního rejstříku z portálu justice.cz je rozčleněn do několika částí.

V první části se dozvíte datum a vznik zápisu, spisovou značku, název obchodní firmy a její sídlo, identifikační číslo, právní formu (např. s.r.o., v.o.s., a.s. atd.) a předmět podnikání.

V druhé části seje uveden statutární orgán dané společnosti. Zde jsou uvedeny informace o počtu členů, jednatelích, zahrnujíc jejich jména, data narození, adresy a dny vzniku a zániku funkce. Po pravé straně je zobrazeno, kdy došlo k zapsání anebo naopak k vymazání skutečnosti.

V poslední části najdete údaje o společnících, a to opět jména a příjmení/názvu firmy, adresy/sídla, případně identifikačního čísla. Dále jsou zde také informace o podílu jednotlivých společníků, čili o výši vkladu, o tom, kolik bylo splaceno, o výši obchodního podílu a jeho druhu. Posledním bodem zde je pak základní výše kapitálu.

Zažádat o výpis může, jak již bylo několikrát uvedeno, kdokoliv, nikoliv pouze majitel dané společnosti. Důležité je ale k tomuto úkonu znát identifikační číslo (IČ) daného subjektu, a samozřejmě také předložit platný občanský průkaz. Vyhotovení výpisu vyjde na 100 Kč za 1 stranu, každá další bude za 50 Kč.

Potřebujete změnit jednatele, sídlo či společníky společnosti? Připravíme vám návrh na zápis změny v obchodním rejstříku.

Na webu Verdikto.cz naleznete také online právní poradnu. Odpověď na právní či daňový dotaz obdržíte do 24 hodin, a to pouze za částku 99 Kč. S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články