DědictvíDědictví ze zákona - případ z právní poradny

Dědictví ze zákona – případ z právní poradny

Jaký je postup v případě dědictví ze zákona? Přečtěte si případ z právní poradny, s kterými naši advokáti pomáhali klientovi v právní poradně Verdikto.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně dědictví ze zákona. Zemřela mi teta, která byla bezdětná. Můj otec, její jediný sourozenec, už nežije. Jeho dědický podíl by měl přejít na jeho děti – třetí dědická skupina. Bohužel moje sestra už také zemřela a jiného sourozence nemám. Budou společně se mnou dědit děti mojí sestry, které spadají do šesté dědické skupiny? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Mám za to, že zákon zde hovoří jasně, když uvádí, že ve třetí třídě dědíte Vy jako dítě sourozence, tj. synovec, přičemž se již jedná o právo odvozené od Vašeho otce. Další stupeň odvození tohoto práva zákon nepředpokládá, tj. na děti Vaší sestry se v rámci třetí třídy dědictví nevztahuje. Pokud jde o výklad šesté dědické třídy, ta připadá v úvahu až v situaci, kdy nikdo nedědí v předchozích skupinách. Jelikož Vy dědíte ve třetí dědické třídě, pak mám za to, že uplatnění šesté dědické třídy je vyloučeno. Pokud by zákonodárce předpokládal, že by měl dědit ve třetí třídě děti neteře, pak by to přímo v ustanovení uvedl, jako je tomu např. v první třídě, kde zákon uvádí, že „totéž platí o vzdálenějších potomcích téhož předka“. V případě dalších dotazů se na nás neváhejte obrátit.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články