Rodinné právoUrčení otcovství biologického otce

Určení otcovství biologického otce

Přečtěte si případ z právní poradny Verdikto týkající se určení otcovství biologického otce.

Případ z právní poradny online

Dotaz:

Dítě od narození vychovává bývalý manžel s matkou dítěte. Ve 2 letech věku dítěte se ozval domnělý biologický otec a podal žalobu na popření / určení otcovství. Týden po podání žaloby provedla matka s bývalým manželem souhlasné prohlášení na matrice. Soud tak nařídil testy DNA a rodiče zapsaní v matrice odběr odmítli. Soud rozhodl na základě SMS a e-mailů pro výmaz otce z matriky. Je v pořádku tímto způsobem popření / určení otcovství?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, osoba, která se považuje za otce dítěte je oprávněna podat návrh na zahájení řízení o určení otcovství, přičemž konečné hodnocení oprávněnosti návrhu je na úvaze soudu. Jako důkaz v řízení o určení otcovství může být použito cokoliv, z čeho je možné získat skutečnosti důležité pro objasnění stavu věci a rozhodnutí soudu. Soud následně důkazy hodnotí podle své úvahy, a to jak individuálně, tak v jejich vzájemném souhrnu. Pokud jste odmítli podrobit se testu DNA, pak je třeba si uvědomit, že výsledek testu DNA je téměř nezpochybnitelným důkazem. Předpokládám, že soud Vaše odmítnutí vyhodnotil ve Váš neprospěch a v souhrnu s dalšími důkazy rozhodl tak, že přiznal otcovství navrhovatele. Tento postup je naprosto v pořádku. Naproti tomu stojí otázka zájmu dítěte, kterou by se soud měl v tomto řízení také zabývat. Pokud s rozhodnutím soudu nesouhlasíte, máte právo podat proti rozhodnutí odvolání.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články