PoradnaSoused mi brání ve výhledu

Soused mi brání ve výhledu

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz:

Dobrý den, koupila jsem dům s krásným výhledem do krajiny. Nedávno byl za mnou soused, že koupil pozemek pode mnou a ukázal mi projekt obsahující patrový dům s podkrovím. Obcházel tak všechny sousedy kvůli souhlasnému prohlášení. Nepodepsala jsem to, s tím, že mi vezme veškerý výhled. Můžu se nějak proti postavení bránit?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, majitel pozemku či stavby, který by byl stavbou rodinného domu přímo dotčen, je účastníkem stavebního řízení a jako takový má právo v řízení vystupovat – mimo jiné nahlížet do spisu, účastnit se jednání a podávat tzv. námitky a případně odvolání. V rámci námitek může účastník rozporovat např. projektovou dokumentaci, způsob provádění stavby či snížení hodnoty jeho nemovitosti (např. světlo, hluk, prach apod.). Předpokládám, že soused bude mít zájem se opakovaně pokusit na souhlasu dohodnout ještě před zahájením stavebního řízení. Pokud však se stavebním záměrem vlastník pozemku nesouhlasí, pak doporučuji souhlas neudělovat a bránit se ve stavebním řízení.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články