PoradnaOdvolání daru pro nevděk

Odvolání daru pro nevděk

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz:

Dobrý den, tchýně prodala dům a za tyto peníze ze svého účtu koupila nový byt. Kupní smlouva a zápis do katastru nemovitostí daného bytu byly zapsány na jejího syna. V bytě i nadále bydlí tchýně a hradí si veškeré výlohy sama ze svého účtu. Bohužel se k ní syn ale nechová dobře (hádky, slovní napadení). Může za svého života s tímto bytem jakkoli nakládat? Když ho zaplatila, a platí nájem?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, vzhledem k tomu, že dle zápisu ve veřejném seznamu – katastru nemovitostí – je vlastníkem nemovitosti syn Vaší tchýně, a to na základě (předpokládám) platné a účinné kupní smlouvy, pak není Vaše tchýně oprávněna jakkoliv s nemovitostí disponovat. Toto právo náleží výlučně vlastníkovi nemovitosti, kterým je její syn. Jedinou možností, kterou by bylo z její strany teoreticky možné získat alespoň finanční prostředky, které do koupi nemovitosti investovala, vidím v tzv. odvolání daru pro nevděk. Ačkoliv syn nabyl nemovitost na základě kupní smlouvy od třetí osoby, kupní cenu za něj hradila jeho matka. V tomto kontextu by se dalo hovořit o tom, že finanční prostředky svému synu darovala. V případě kdy se obdarovaný vůči dárci úmyslně chová v rozporu s dobrými mravy, má dárce možnost odvolat dar tzv. pro nevděk obdarovaného, a to ve lhůtě 1 roku ode dne, kdy obdarovaný dárci ublížil, případně ode dne, kdy se dárce o nevděku obdarovaného dozvěděl. Konkrétní posouzení oprávněnosti odvolání daru v jednotlivých případech je však komplikovanější, doporučuji tedy věc zkonzultovat s advokátem.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články