ZaměstnáníOrientační dechová zkouška zaměstnance

Orientační dechová zkouška zaměstnance

Jak jsme pomohli – případ z právní poradny Verdikto

Dotaz:

Dobrý den. Dnes v 7:00 mi bylo naměřeno při orientační dechové zkoušce 0,12 promile alkoholu. Při opakovaném měření po 10 minutách zůstala hodnota stejná. Po 45 minutách už byla nula. Nicméně zaměstnavatel (což chápu) sepsal závěr, že jsem pod vlivem. Mohu vědět, jak mám postupovat dále?

Odpověď:

Dobrý den, zaměstnavatel je za určitých okolností oprávněn provádět orientační dechovou kontrolu zaměstnanců na pracovišti, přičemž z výsledku takové kontroly je oprávněn dále vyvodit závěry o případném porušení pracovní kázně. S ohledem na rozhodovací praxi soudů nelze Vaše porušení pracovní kázně považovat za důvod k výpovědi. Jelikož Vám zaměstnavatel prozatím porušení pracovní kázně nijak formálně neoznámil, je třeba vyčkat, zda se tak vůbec stane. V případě, že by Vám zaměstnavatel chtěl udělit výpověď z důvodu dle § 52 písm. g) zákoníku práce, doporučuji se obrátit na advokáta.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem za 199 Kč

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články