ZaměstnáníDohoda o pracovní činnosti 2022 (DPČ) - kdy se vyplatí?

Dohoda o pracovní činnosti 2022 (DPČ) – kdy se vyplatí?

Pracovní poměr se uzavírá pracovní smlouvou. Co když ale nechceme uzavřít takovou smlouvu? Máme nějaké možnosti? Co je to dohoda o pracovní činnosti a jak se liší od dohody o provedení práce?

Dohoda o provedení pracovní činnosti

DPČ – jak někteří z nás znají důvěrněji, neboli již nadepsaná dohoda o provedení pracovní činnosti. Jedná se o jednu z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Zákonná ustanovení sice vybízejí k tomu, aby zaměstnavatelé zaměstnávali především osoby v pracovním poměru, přesto však pamatují i na případy, kdy může být pro obě smluvní strany výhodnější využít spíše „doplňkového“ řešení v podobě těchto dohod – ať už o provedení práce (DPP), nebo o provedení pracovní činnosti (DPČ). Vhodné to může být a v praxi k tomu nejčastěji dochází v souvislosti se studentskými (letními) brigádami.

DPČ se uzavírá písemně. Obecně pro veškerá právní jednání, kde je nutné, aby si strany ujednaly konkrétní náležitosti, je nejlepší uzavřít písemnou smlouvu. Tento způsob eliminuje nejasnosti, které z jiné než písemné formy nutně vyplynou v případě sporů.

Dohoda o pracovní činnosti může představovat výhodnější řešení, než samotná pracovní smlouva pro obě smluvní strany. Na dohody o pracovní činnosti se totiž nevztahují ustanovení zákoníku práce o pracovní době a době odpočinku, což znamená, že zaměstnavatel nemá povinnost vést evidenci odpracované pracovní doby. Samozřejmě není možné, aby zaměstnanec pracoval déle než 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích. Tedy pokud si zaměstnanec rozvrhuje pracovní dobu sám, je úkolem zaměstnavatele na tuto skutečnost zaměstnance upozornit.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Co se týče časové dotace, na základě uzavřené DPČ nelze vykonávat práci v rozsahu překračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby. Nelze tedy určit časovou dotaci obecně pro všechny zaměstnavatele, jako to lze v případě DPP.

Polovina týdenní pracovní doby je totiž pojem závisející na každém zaměstnavateli a zaměstnanci a je poměrně flexibilní. Stanovená týdenní doba je obvykle 40 hodin, může také ale být 38,75 nebo 37 hodin týdně. To závisí na druhu vykonávané práce.

To však neznamená, že zaměstnanec musí za každý týden odpracovat tuto pracovní dobu.  To je nutné pouze v rámci vyrovnávacího období (viz pružná pracovní doba), které je v případě DPČ určeno maximem 52 týdnů. Za období maximálně 52 týdnů nesmí mít zaměstnavatel, který je zaměstnán na základě dohody o pracovní činnosti, odpracováno více než v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby.

Co by měla obsahovat dohoda o pracovní činnosti 2022?

– dobu, na kterou se dohoda uzavírá (na dobu určitou/neurčitou)

– konkrétní vymezení práce

– rozsah pracovní doby

– místo, kde bude práce vykonávána

– den nástupu do práce

– výši odměny z dohody a také podmínky jejího poskytnutí, tj. splatnost a formu výplaty

– způsob zrušení dohody 

DPP a DPČ

Rozdíly mezi DPP a DPČ jsou dány především rozsahem pracovní doby. Zatímco dohoda o pracovní činnosti je vhodná pro dlouhodobější úvazek na kratší pracovní dobu (smí přesáhnout 300 hodin), dohoda o provedení práce je limitována 300 hodinami ročně, což pro některé smluvní strany může představovat nepřekonatelný problém, obzvláště při skutečnosti, že jednotlivé časové dotace – pokud zaměstnavatel uzavřel u jednoho zaměstnavatele několik DPP, se sčítají.

Co se týče danění dohod, u DPČ se odměna daní stejně jako příjmy z pracovního poměru, tedy zaměstnavatel vždy odvádí 15% zálohu na daň z příjmu bez ohledu na výši příjmu. V případě DPP má zaměstnanec možnost získat 15% daň, která je mu automaticky stržena, zpět.

Dohoda o pracovní činnosti

Potřebujete s přípravou dohody o pracovní činnosti pomoci? Neváhejte se na nás obrátit.

Nezávazně poptat

Na webu Verdikto.cz naleznete také online právní poradnu. Odpověď na právní či daňový dotaz obdržíte do 24 hodin, a to pouze za částku 99 Kč. S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

1 KOMENTÁŘ

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články