DědictvíDohoda o vypořádání pozůstalosti - případ z právní poradny

Dohoda o vypořádání pozůstalosti – případ z právní poradny

Jak funguje dohoda o vypořádání pozůstalosti? Přečtěte si odpověď advokáta v právní poradně Verdikto.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz z právní poradny:

Dobrý den, se sestrou máme zdědit družstevní byt. Aby sestře banka půjčila musí ručit bytem v osobním vlastnictví. Zároveň požaduje abych se u notářského řízení vzdal svého 50% podílu. To se mi ovšem nechce. Nedá se nějak právně ošetřit, aby mi sestra vyplatila mých 50% do určitého data po skončení dědického řízení? Nebo je možné do notářského zápisu zadat datum vyrovnání?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, v rámci řízení o pozůstalosti je možné mezi dědici uzavřít dohodu o rozdělení a vypořádání pozůstalosti (dohoda o vypořádání pozůstalosti), přičemž notář následně takovou dohodu schválí prostřednictvím usnesení o pozůstalosti. V rámci dohody je možné upravit zejména to, který z dědiců nabyde majetek a který z dědiců bude mít naproti tomu nárok na uhrazení odpovídající kompenzace. Součástí rozhodnutí tedy bude také výrok ukládající tomu z dědiců, který nabývá majetek, povinnost uhradit finanční prostředky v konkrétní výši konkrétnímu dědici v konkrétní lhůtě. Pokud by tato povinnost splněna nebyla, je možné zahájit výkon rozhodnutí prostřednictvím exekučního řízení, jelikož pravomocné a vykonatelné rozhodnutí notáře v pozůstalosti je exekučním titulem.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články