DědictvíDědické řízení - případ z právní poradny

Dědické řízení – případ z právní poradny

Přečtěte si případ z právní poradny Verdikto týkající se dědického řízení. Bližší shrnutí toho, jak dědické řízení probíhá naleznete také v samostatném článku na našem blogu.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz:

Dobrý den, zemřel mi otec a jeho přítelkyně se kterou žije padesát let mi odmítla vstup do jejího bytu, i když tam otec má trvalé bydliště. Potřebujeme vědět, jaké poplatky a smlouvy měl psané na sebe. Nechce nám sdělit nic, ani co platil. Jakým způsobem se má toto řešit, jsem vypravovatel pohřbu a nemám na něj ani oblečení.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, majetkoprávní záležitosti budou předmětem dědické řízení. Bude na notáři jmenovaném do funkce soudního komisaře v daném řízení, aby vyzískal od přítelkyně Vašeho otce ale i z dalších zdrojů veškeré informace a podklady. Fyzické i právnické osoby mají zákonnou povinnost poskytnout k tomu notáři součinnost, takže poplatky a další věci by měly být osvětleny, byť dodatečně. Pokud by nezaplacením nějaké úhrady vznikla dědicům škoda na dědictví (například v podobě sankce za včasné nezaplacení poplatku, která zatíží dědictví), je možno uvažovat o náhradě škody proti přítelkyni Vašeho otce. Co se týče oděvu pro účel smutečního obřadu – pokud Vám žádný otcův oděv k tomu nevydá přítelkyně Vašeho otce, budete muset bohužel pořídit oděv ze svého, následně bude opět přicházet v úvahu požadavek na náhradu škody proti otcově přítelkyni.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články