PoradnaZaparkované auto brání ve výhledu při výjezdu z garáže. Jak se mohu...

Zaparkované auto brání ve výhledu při výjezdu z garáže. Jak se mohu bránit?

Zaparkované auto brání ve výhledu při výjezdu z garáže. Jak se můžete bránit? Přečtěte si případ z právní poradny Verdikto.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz v právní poradně:

Dobrý den, potřebuji poradit ohledně bránění výhledu při výjezdu z garáže. Při výstavbě garáže jsme museli dodržet určité podmínky dle města a policie např. neparkovaní auta na vozovce. Dnes tam však parkuje celá řada aut, včetně dodávek od souseda a mně tím zaparkované auto brání ve výhledu při výjezdu z garáže. Soused má vlastní parkoviště, kde ale neparkuje. Poprosil jsem ho, aby na těchto místech nestál. Bylo mi řečeno,že si může parkovat kde chce.Jak mám postupovat?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, pokud se v případě plochy, kde dnes parkují vámi uvedená vozidla, jedná o pozemní komunikaci ve smyslu zákona č. 361/2000 Sb., potom na těchto plochách platí pravidla silničního provozu tak, jak je na daném místě stanoví místní úprava, zjm. vodorovné či svislé dopravní značení, a to bez ohledu na to, co jste byli povinni dodržet Vy při výstavbě v místě.

Pokud se tedy jedná o pozemní komunikaci ve správě orgánu veřejné moci a místní úprava na daném místě parkování povoluje, pak jedinou možností, jak docílit, aby tam vozidla neparkovala je dosáhnout změny místní úpravy. K tomu, aby příslušný orgán veřejné moci o kýžené změně místní úpravy je možno využívat procesní prostředky ve správním řízení (zjm. žádosti, popř. podněty) a k argumentaci např. znalecký posudek z oboru „Doprava městská“ či „Doprava silniční“, ideálně pokud bude mít zvolený znalec obojí erudici. Konkrétní postup se bude ale lišit v závislosti na konkrétních podmínkách, na tom, na který orgán veřejné moci se bude potřeba v tomto konkrétním případě obrátit, evnt. na dalších proměnných. Mgr. Petr Volšík

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články