PoradnaPřevedení na jinou práci bez souhlasu zaměstnance

Převedení na jinou práci bez souhlasu zaměstnance

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz v právní poradně:

Dobrý den, pracuji na soukromé základní škole na plný úvazek jako vychovatelka se smlouvou na dobu neurčitou. Ještě mám další úvazek na státní škole jako asistentka pedagoga v dopoledních hodinách. Kvůli kovidové situaci se změnila pracovní doba a bylo mi tedy řečeno, že musím na soukromé škole vykonávat funkce dvě – asistentky a vychovatelky, jinak mně prý sníží úvazek. Můžou mě donutit ke snížení úvazku? Můžou mi dát výpověď?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz, k úplnému posouzení bychom potřebovali mít k dispozici Vaší pracovní smlouvu a případně další dokumenty, které máte k dispozici. V první řadě Vám doporučuji si zkontrolovat, jak široce máte vymezený druh práce v pracovní smlouvě. Druh práce je podstatnou náležitostí pracovní smlouvy. Obecně platí, že zaměstnavatel Vám může přidělovat jen práci, kterou jste si sjednali v pracovní smlouvě. Zákoník práce vymezuje důvody, kdy zaměstnavatel může převést zaměstnance na jinou práci i bez jeho souhlasu (zdravotní stav, těhotenství, rozhodnutí soudu apod.). V jiných případech by bylo převedení bez Vašeho souhlasu neplatné (neplatnosti byste se musela domáhat u soudu). Zaměstnavatel Vám může zkrátit pracovní dobu (úvazek) jen po dohodě s Vámi. V některých velmi výjimečných případech také bez dohody s Vámi může snížit náhradu mzdy, kterou Vám vyplácí v případě, že Vám není schopen přidělovat práci. Zaměstnavatel Vám může dát výpověď jen ze zákonných důvodů; jeden z důvodů je také nadbytečnost. Z dotazu ale nejsem schopen posoudit, zda by Zaměstnavatel mohl tento důvod ve Vašem případě uplatnit. Rádi Vám budeme při vyjednávání se zaměstnavatelem podporou. S pozdravem Vít Hruška

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články