ZaměstnáníMohu pracovat na DPČ pokud jsem v evidenci na Úřadu práce?

Mohu pracovat na DPČ pokud jsem v evidenci na Úřadu práce?

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz v právní poradně online:

Dobrý den, je mi 56 let, jsem v evidenci ÚP, kdy práci nelze najít kvůli věku. Zajímá mě, zda můžu pracovat na DPČ. Je mi jasné, že se musím z ÚP odhlásit, chtěla bych vědět, zda můžu dlouhodobě, případně až do důchodu pracovat brigádně, jelikož asi práci na HPP těžko najdu, zajímá mě to především z hlediska odvodu daní a pojištění, zda to z brigád stačí a nebudu muset něco doplácet. Děkuji za odpověď.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, pokud byste měla tzv. nekolidující zaměstnání, můžete zůstat v evidenci uchazečů o zaměstnání zařazena. Nekolidujícím zaměstnáním se rozumí činnost na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy, nebo činnost na základě dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční odměna nebo odměna připadající na 1 měsíc za období, za které přísluší, nepřesáhne polovinu minimální mzdy. Polovina minimální mzdy činí pro rok 2021 částku 7.600 Kč. V případě výkonu nekolidujícího zaměstnání máte zejména povinnost oznámit úřadu práce výkon takovéto činnosti nejpozději v den nástupu a dokládat výši měsíčního výdělku nebo odměny. Po dobu výkonu nekolidujícího zaměstnání nelze pobírat podporu v nezaměstnanosti. Po dobu evidence na úřadu práce za Vás platí zdravotní pojištění stát a doba vedení v evidenci je tzv. náhradní dobou pojištění z hlediska výpočtu důchodu. V případě, že byste v evidenci úřadu práce zařazena nebyla a vykonávala byste práci na základě dohody o pracovní činnosti bude za Vás pojistné hradit zaměstnavatel, pokud Váš příjem přesáhne měsíčně minimálně 3.499 Kč pro rok 2021. Pokud by byl Váš příjem nižší, byla byste povinna hradit sama zdravotní pojištění a dobrovolně byste mohla hradit sociální pojištění. Daň z příjmu z dohod o pracovní činnosti činí 15 % s možností uplatní slev na dani. S pozdravem, JUDr. Dominika Frejtichová, advokátka

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem za 199 Kč

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články