PoradnaOdpovědnost za rozhodnutí společenství vlastníků jednotek

Odpovědnost za rozhodnutí společenství vlastníků jednotek

Případ z právní poradny

Dotaz:

Dobrý den, jako předseda společenství vlastníků domu se na Vás obracím s následujícím dotazem. Zatím v nezávazné anketě se nadpoloviční většina vlastníků vyjádřila pro opravu zatím nezateplené fasády pouze stěrkou a nátěrem. To je ale v rozporu se zákonem o hospodaření energií č. 406/2000 Sb. §7 Snižování energ. náročnosti budov. Jak mám dále postupovat, když dojde ke schválení metodou per rollam? Kdo nese odpovědnost? Výbor společenství?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, pokud rozhodnutí schválí nejvyšší orgán SVJ potom nese odpovědnost SVJ jako takové – tj. případné sankce uložené orgánem veřejné moci za porušení zákona půjdou k tíži SVJ jako takového. Nadto si dovolím upozornit, že jako statutár nesete do jisté míry rovněž kůži na trh – SVJ se následně může pokusit nárokovat po Vás coby fyzické osobě náhradu škody, bude-li mít pocit, že jste zanedbal některou ze svých povinností při vedení společnosti. Velmi Vám proto doporučuji všechny členy SVJ PROKAZATELNĚ upozornit, že schválením protizákonného postupu mohou způsobit svému vlastnímu SVJ škodu, a doporučuji, abyste si dokumentaci prokazující toto Vaše upozornění PEČLIVĚ uschoval.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články