PoradnaJak se mohu bránit proti chybnému postupu přepravce?

Jak se mohu bránit proti chybnému postupu přepravce?

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz:

Jsem občankou Ukrajiny s povolením trvalého pobytu v ČR. Měla jsem u sebe na letišti negativní antigenní test z toho dne. Přepravce mě odmítl přepravit, protože jsem neměla výsledky z PCR testu, to nebylo možné časově zvládnout. Novou letenku jsem zakoupila až na druhý den od jiného přepravce + hotel. Vznikla mi tím škoda, protože přepravce nepostupoval podle platného Ochr. opatření MZV. Co mám dělat?

Odpověď:

Dobrý den, pokud by odmítnuvší přepravce porušil právní povinnosti a tyto byly v kauzálním vztahu ke vzniklé škodě, pak by bylo možno požadovat náhradu škody po tomto přepravci. Pokud však přepravce není čistě veřejnoprávním subjektem a není z nějakého jiného důvodu vázán povinností poskytovat svoje služby výlučně jen za podmínek stanovených orgánem veřejné moci, ale je subjektem soukromoprávního vztahu – podnikatelem – pak může sehrát roli konkrétní smluvní úprava nelze vyloučit situaci, že kromě respektování minimálního standardu ochrany předepsaného orgánem veřejné moci, si může vymínit od svých „obchodních partnerů“ – cestujících, další povinnosti a je jen na svobodném rozhodnutí cestujícího, jestli na podmínky přistoupí anebo bude hledat jiné podmínky u konkurence. V takovém případě by nárok na náhradu škody nebyl. Toto však nelze zodpovědět bez detailnější právní analýzy dané situace. Tato analýza bude pravděpodobně muset zahrnovat i zkoumání smluvních podmínek sjednané přepravy.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články