PoradnaVyúčtování přeplatku za služby a uplatnění úroků

Vyúčtování přeplatku za služby a uplatnění úroků

Jak jsme pomohli – dotaz z právní poradny

Dotaz:

Dobrý den, přeplatky za služby roku 2019 z bydlení v obecném bytě jsem měla obdržet do 31.7.2020. V 10/2020 jsem přes e-mailovou komunikaci kontaktovala správce, který odpověděl, že mají čas do 31.12.2020.  Před Vánoci jsem se správcem telefonicky hovořila s podivem, že vše není vyřízené. Dne 4.1.2021 jsem ho znovu e-mailově urgovala. Je 24.1.2021 a přeplatek stále nemám. Je možné, abych po zaplacení mohla uplatnit penále, jakou formou a v jaké výši?

Odpověď:

Dobrý den, ve svém dotazu neuvádíte, zda jste již obdržela vyúčtování za služby od pronajímatele, ale soudím, že pokud víte o přeplatku, tak ano. Dle zákona platí, že přeplatek je pronajímatel povinen vyplatit nejpozději do 4 měsíců ode dne doručení vyúčtování služeb, pokud máte ve smlouvě sjednáno, že to musí být do 31. 7. toho roku, tak je pronajímatel od 1. 8. 2020 v prodlení. V takovém případě máte vedle přeplatku nárok na úrok z prodlení z dlužné částky, který je ve výši součtu repo sazby stanovené Českou národní bankou a osmi procent, k 1. 8. 2020 tato výše činila 8,25 %. Máte možnost pronajímatele (nejlépe doporučeným dopisem) vyzvat jak k uhrazení přeplatku, tak úroku z prodlení v uvedené výši. Pokud Vám nevyhoví, můžete se obrátit na soud.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články