PoradnaRušení nočního klidu sousedy

Rušení nočního klidu sousedy

Jak jsme pomohli paní Lucce – dotaz z právní poradny Verdikto

Dotaz:

Nejen naše domácnost má problém se sousedkou (sousedkami). Neustále bouchají do stropu a v noci do radiátoru, ale nikdo neví proč. Poslední dobou pozoruji, že to může být i reakce na otevírání dveří a snad i tekoucí vodu během večerní hygieny-syn chodí spát kolem půlnoci, ale nedělá žádný hluk nad rámec. Sousedka na to reaguje boucháním (teď už i do radiátoru) a budí všechny okolo. Již jsme to řešili na úřadě, ale začíná to znovu. Špatně se vše dokazuje, jak je možné účinně postupovat?

Odpověď právníka:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Jako vlastník / nájemce bytu máte právo na nerušený výkon Vašeho práva. Jste však povinni snášet imise (rušení) v míře obvyklé místním poměrům. Pokud však sousedka boucháním nad míru ovlivňuje Vás i další sousedy, určitě bych Vám doporučil prvně vyzkoušet vše vyřešit domluvou s paní sousedkou (řešení těchto sporů je v praxi velmi složité). V případě, že tato varianta není možná, doporučuji sepsat formální dopis adresovaný paní sousedce, který bude ideálně podepsán i ostatními rušenými nájemci / vlastníky bytů. Takovýto formální úkon může posloužit i v případném soudním sporu. V případě, že by ani jedna z variant nefungovala máte jako nájemce / vlastník nemovitosti právo na podání tzv. sousedské (negatorní) žaloby sloužící k ochraně vlastnického / nájemního práva, která je však krajním řešením sporu.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články