DědictvíZávěť a odkázání majetku

Závěť a odkázání majetku

Závěť a odkázání majetku – přečtěte si, jakou situaci řešili advokáti v právní poradně Verdikto.cz.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, měl bych dotaz na závěť a odkázání majetku. Jsem svobodný, bezdětný. Potkal jsem člověka, který pro mne něco skutečně udělal. Je to z právního hlediska v podstatě cizí člověk. Mám nějaký nemovitý majetek na severní Moravě. Vlastním ho napůl s bratrem. Jde o dům se zahradou, otec má věcné břemeno k tomuto majetku. Lze nějak právně ošetřit, že v případě mé smrti tento majetek přejde na onu osobu?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Cizí člověk po Vás nemůže dědit ze zákona, ale to není jediný způsob, jak lze dědit. Dále se dědí na základě závěti, dědické smlouvy nebo dovětku. Vámi blízky člověk může po Vás dědit na základě závěti nebo dědické smlouvy. Závěť je kdykoliv odvolatelný projev vůle zůstavitele. Závěť můžete sepsat vlastnoručně nebo u notáře, který ji může vložit do úschovy závětí. Dědická smlouva by byla smlouvou uzavřenou mezi Vámi a blízkým člověkem. V této smlouvě povoláváte vy jako zůstavitel druhou smluvní stranu za dědice a druhá strana to přijímá. Je nezbytné ji sepsat u notáře. Hezký den!

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem od 99 Kč

Nebo si vyberte konkrétní právní službu a nechte řešení celé situace na profesionálech – Dědické právo – závěť

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články