PoradnaPlatím hypotéku, nemovitost je však psána na manžela. Mám nárok na vypořádání...

Platím hypotéku, nemovitost je však psána na manžela. Mám nárok na vypořádání majetku?

Jak je možné řešit situaci vypořádání majetku v případě, kdy platíte hypotéku, ale nemovitost je však psána na manžela. Přečtěte si případ z právní poradny Verdikto.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, chci se rozvést. Dům byl postaven před manželstvím, ale je celý manželův. Já však platím hypotéku. Mám nárok na nějaký podíl po rozvodu? Jak by to bylo? Děkuji.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Nemám od Vás dostatek informací k tomu, abych Vám odpověděl konkrétně. Pokusím se Vám tedy alespoň nastínit možnou cestu. Pokud máte uzavřenou předmanželskou smlouvu nebo smlouvu o zúžení nebo rozšíření společného jmění manželů, pak byste měla postupovat především podle ní. V případě, že jste žádnou takovou smlouvu s manželem neuzavřeli, pak při rozvodu máte nárok na vypořádací podíl (v rámci vypořádání majetku). Obecně platí, že po manželovi můžete žádat zhruba polovinu toho, co jste ze společného jmění manželů investovali do jeho domu. Při vypořádání se zohledňuje i to, jak se za dobu trvání manželství zvýšila nebo snížila hodnota domu. Pokud jste financovala stavbu nebo rekonstrukci domu i před manželstvím, pak byste mohla po manželovi nárokovat zpět i všechny Vaše investice před manželstvím. Co se týče hypotéky, nemám od Vás dostatek informací, abych Vám odpověděl. Zejména nemám informace, jestli jste si hypotéku sjednali před manželstvím nebo za manželství a kdo s bankou podepisoval úvěrovou smlouvu. Pro úplnost uvádím, že majetkové vypořádání můžete řešit už v rámci rozvodového řízení. Přeji Vám pěkný den a mnoho sil do řešení celé záležitosti.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne. 

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články