PoradnaVyúčtování služeb od majitele bytu

Vyúčtování služeb od majitele bytu

Jak jsme pomohli – Právní poradna Verdikto

Dotaz:

Dobrý den, je to 5 měsíců co jsem se odstěhovala z podnájmu a doteď jsem nedostala vyúčtování služeb od majitele bytu. Bylo mi řečeno, že ho možná dostanu (podotýkám to slovo MOŽNÁ) až mu přijde roční vyúčtování. Vůbec netuším, co mám podniknout, abych peníze dostala zpět.

Odpověď:

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Abych Vám mohl poskytnout celou odpověď, musel bych mít k dispozici více informací. Pokusím se Vám tedy alespoň obecně nastínit postup. Podotýkám, že vycházíme z předpokladu, že jste měla byt v nájmu (přímo od vlastníka), nikoli v podnájmu (od člověka, co si byt pronajal a pak Vám ho podnajal). V první řadě Vám doporučuji se podívat do nájemní smlouvy, a zkontrolovat si zejména tyto informace: – zda jste si sjednali termín pro vyúčtování plateb za služby; – zda jste si sjednali měsíční paušál (zahrnuje nájemné i úhradu za služby) nebo odděleně výši nájemného a výši záloh za služby. V případě paušálu bohužel nemáte nárok na vyúčtování plateb za služby. Bývalý pronajímatel Vám musí doručit vyúčtování nejpozději do 4 měsíců po skončení zúčtovacího období. Ukončení nájmu na tuto lhůtu nemá žádný vliv. Uvedu Vám příklad: pokud má Váš bývalý pronajímatel sjednané zúčtovací období na 1 kalendářní rok (od 1. 1. 2020 do 31. 12. 2020), lhůta uplyne k 30. 4. 2021. Zároveň Vám doporučuji, abyste bývalého pronajímatele písemně vyzvala k nahlédnutí do vyúčtování. Pronajímatel je povinen Vám vyhovět (samozřejmě za předpokladu, že už má vyúčtování k dispozici). Pronajímatel se s Vámi musí finančně vyrovnat (ať už jde o doplatek nebo přeplatek) nejpozději do 4 měsíců ode dne, kdy Vám doručí vyúčtování. Doporučuji Vám tedy bývalého pronajímatele písemně vyzvat k předložení vyúčtování a následně k finančnímu vyrovnání (přeplatku nebo nedoplatku). Pokud i tak bude pronajímatel pasivní, pak Vám zřejmě nezbývá nic jiného než podat žalobu u soudu. Pokud se rozhodnete podat žalobu, doporučuji Vám její podání předem konzultovat s advokátem.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články