PoradnaŠkoda způsobená zvířetem

Škoda způsobená zvířetem

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz v právní poradně online:

Cizí pes vnikl na pozemek pana N. a pes pana N. pokousal toho daného cizího psa. Vlastník cizího psa pan B ovšem požaduje náhradu škody. Je nutno podotknout, že vylíčená situace se odehrála při příjezdu pana N, domů, který pouze otevřel bránu, aby mohl vjet autem na pozemek. Současně na pozemek otevřenou bránou během příjezdu pana N vnikl pes pana B. Má pan B nárok na náhradu škody?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, odpovědnost za škodu způsobenou zvířetem je odpovědností, která vzniká i bez ohledu na zavinění. Takže, i když pan N. jako vlastník psa dohled na psem nezanedbal (zvíře bylo na jeho pozemku), je zde odpovědnost za chování zvířete, a tedy může být dána i povinnost k náhradě škody. Nicméně, v případě sporu by soud posuzoval i to, že ke škodě „přispěl“ i pan B (nechal psa vniknout na cizí pozemek). Soud by tedy povinnost k náhradě škody poměrně snížil. Pan B by před soudem musel prokazovat vznik škody, její výši a příčinnou souvislost mezi vznikem škody a chováním psa pana N – toto je dlouhodobý a obtížný proces, takže takové spory většinou před soudem nekončí. Nejlepší bude se zkusit s panem B rozumně a přátelsky dohodnout.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články