Covid-19Zrušený zájezd – na co máte právo?

Zrušený zájezd – na co máte právo?

Smlouva o zájezdu – co si pohlídat?

Když mluvíme o létu a prázdninách, každý se vidíme někde na dovolené, ať už to znamená prosluněné pláže, nebo turistiku v horských oblastech. Oblíbeným postupem nejen rodin s dětmi je zvolit si z nepřeberného množství zájezdů nabízených cestovními kancelářemi svůj vyvolený.

Po výběru následuje sestavení a podepsání smlouvy o zájezdu. Smluvními stranami jsou pořadatel, tj. kdokoliv, kdo nabízí zájezd veřejnosti nebo skupině osob podnikatelským způsobem, a to i jestliže je takto činěno prostřednictvím třetí osoby a dále se také za pořadatele považuje podnikatel, který předává údaje o zákazníkovi dalšímu podnikateli. Typickým příkladem pořadatele tedy může být cestovní kancelář.

Zrušený zájezd kvůli Covid – 19

Pandemie onemocnění Covid-19 způsobila v problematice náhrad za zrušený zájezd značný nepořádek. Před pandemií bylo zcela běžnou praxí, že došlo-li k jistým vnějším okolnostem, které nutily pořadatele podstatně změnit hlavní náležitosti zájezdu, nebo zkrátka pořadatel nemohl zajistit zvláštní požadavky zákazníka, k jejichž zajištění se zavázal, byl pořadatel povinen bez zbytečného odkladu po odstoupení od smlouvy (které má též stanovené náležitosti a pravidla), nejpozději však do 14 dnů od odstoupení od smlouvy, veškeré platby ze strany zákazníka ve prospěch pořadatele vrátit. Taková právní úprava se zdála být vyhovující.

Rádi byste odstoupili od smlouvy o zájezdu, ale raději byste se předtím poradili s právníkem? Nenechte nic náhodě a kontaktujte naše právníky na webu Verdikto.cz

Odstoupení od smlouvy o zájezdu

Potřebujete pomoci s odstoupením od smlouvy o zájezdu? Nezávazně nás kontaktujte, rádi vám pomůžeme.

Nezávazně kontaktovat
Zrušený zájezd
Pandemie Covid – 19 a odstoupení od smlouvy o zájezdu

Pandemie Covid – 19 přinesla změny v podobě tzv. Lex Voucher, zákona, který se snažil zmírnit dopady pandemie v oblasti cestovního ruchu. Zavedl tzv. ochrannou dobu. Jedná se o dobu, o níž se odkládá vrácení plateb uhrazených zákazníkem nebo v jeho prospěch za zájezd. Rovněž přichází s možností namísto vrácení peněz poskytnout zákazníkovi poukaz na zájezd nejméně v hodnotě veškerých uhrazených plateb. Možnost byla však pouze omezená, a tak od 1. 9. 2021 již má zákazník zase nárok na vrácení peněz.

Vypadá to, že i do budoucna zůstane tato úprava zachována. Konkrétní podmínky při zrušení zájezdu jsou vždy dány ve smlouvě o zájezdu. Právě proto je potřeba pozorně pročíst konkrétní nabídku před podepsáním smlouvy. Jednotliví pořadatelé totiž nabízejí nejrůznější kombinace, kdy si zákazník vybírá, zda chce mít vyšší jistotu, že se zájezd opravdu uskuteční, nebo například upřednostní nižší cenu apod.

Praktický příklad:

Pan Vojáček si zaplatil zájezd do malebné české vesničky jménem Hlince, odkud měl i s ostatními účastníky zájezdu jít zážitkovou túru kolem řeky Berounky. Pan Vojáček ihned uhradil sjednanou cenu zájezdu. Naneštěstí z důvodu nízkého zájmu o tento zájezd byl zájezd zrušen. Cestovní kancelář se snažila panu Vojáčkovi opakovaně nabízet místo vrácení peněz poukaz na jiný zájezd za stejnou nebo vyšší cenu, kterou již pan Vojáček uhradil. Pan Vojáček si ovšem zjistil, že má plné právo na vrácení celé uhrazené částky. Tu také posléze od cestovní kanceláře obdržel a na příště zvolil jiného zprostředkovatele.

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články