PoradnaMůže mi zaměstnavatel nařídit pracovní cestu?

Může mi zaměstnavatel nařídit pracovní cestu?

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz z právní poradny:

Dobrý den, rád bych znal odborný názor případně bych Vás poprosil o konkrétní výňatek ze zákoníku, pokud vůbec něco takového existuje k níže popsané situaci. Může zaměstnavatel trvat na tom, aby moje těhotná žena jela na náročnou pracovní cestu (konkrétně úřední zkoušku) mimo svůj okres a kraj? Děkuji mnohokrát za odpověď. S pozdravem a přáním pěkného dne.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, podle ustanovení § 238 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce je zakázáno zaměstnávat těhotnou zaměstnankyni, zaměstnankyni, která kojí, a zaměstnankyni-matku do konce devátého měsíce po porodu pracemi, pro které nejsou podle lékařského posudku zdravotně způsobilé. Doporučuji tedy, aby se Vaše přítelkyně obrátila na svého ošetřujícího lékaře za účelem vystavení zdravotního posudku. Daný případ je třeba posoudit individuálně v závislosti na zdravotním stavu Vaší přítelkyně a její způsobilosti daný pracovní úkol zvládnout. S pozdravem, JUDr. Dominika Frejtichová

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články