PoradnaKdy máte nárok na zřízení nezbytné cesty?

Kdy máte nárok na zřízení nezbytné cesty?

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně online:

Dobrý den, obec chce prodat pozemek, který tvoří přístup na můj pozemek, na kterém jsem zřídil ovocný sad. Mám nárok na přístup např. jako nezbytná cesta? Pozemek je třeba udržovat, sekat atd. Rada obce předala podnět zastupitelům, kteří jsou spíše pro prodej. V pozemku vede kanalizace a rovněž zajištuje přístup k protipovodňovému korytu, tudíž jasné argumenty pro neprodej. Pokud by se ovšem nejednalo o žádost o koupi jednoho ze zastupitelů.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, pokud po kontrole obecného pozemku neshledáte, že na něm neleží nějaké věcné břemeno – jako je zákaz prodeje pozemku, bohužel obec může svůj pozemek prodat zcela dle libosti. Je ale zároveň pravdou, že obec by měla postupovat s péčí řádného hospodáře, a proto bývá obvyklé, že obec svůj záměr prodat obecní majetek zveřejní na úřední desce s výzvou, aby případní zájemci podali své nabídky a majetek je následně prodán tomu, kdo je ochoten zaplatit nejvíc. Zkuste vypátrat, jestli obec dodržela tento postup a jestli zastupitel skutečně nabídl nejvíc. Co se týče nezbytné cesty, máte pravdu, nezbytnou cestu může soud povolit v rozsahu, který odpovídá potřebě vlastníka nemovité věci (Vás jako vlastníka Vašeho pozemku) řádně ji užívat s náklady co nejmenšími, a to i jako služebnost. Zároveň musí být dbáno, aby Váš soused byl zřízením nebo užíváním nezbytné cesty co nejméně obtěžován a jeho pozemek co nejméně zasažen. Nezbytná cesta se zřizuje jako služebnost a většinou je tedy za nějakou náhradu – finanční. Jak jsem psal výše, nezbytnou cestu může zřídit pouze soud a to na Váš podnět. Moc děkuji.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články