PoradnaJe možné přijít o majetek kvůli dluhu vnuka?

Je možné přijít o majetek kvůli dluhu vnuka?

Případ z právní poradny

Dotaz z právní poradny:

Dobrý den, moje matka má domek a její vnuk v něm má trvalé bydliště. Do práce ale nechodí a není ani na Úřadu práce. Pojištění za něj platí moje matka. Neustále si bere půjčky, neplatí je a na bydlení také nepřispívá. Matka se tak bojí, že když půjčky nezaplatí přijde exekuce a sebere jí dům i s věcmi. Nevíme, jak s této situace ven. Děkuji.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, situace Vaší maminky je nepříjemná a bohužel nikoliv ojedinělá. V zásadě platí, že exekutor se nemůže uspokojovat z majetku, který není ve vlastnictví osoby odlišné od dlužníka (tj. z majetku ve vlastnictví Vaší maminky). U nemovitosti (domu) je situace jednodušší v tom, že v katastru nemovitostí je Vaše maminka uvedena jako vlastník, a exekutor tak nemá právo dům nijak postihovat. U movitých věcí (vybavení domu) je situace složitější v tom, že v případě návštěvy exekutora by bylo třeba pro případ sporu prokázat, které věci patří Vaší mamince (nejlépe doklady o zakoupení věcí a podobně). Jediným skutečně účinným řešením situace Vaší maminky by tedy bylo, aby její vnuk dům opustil a již jej nijak neobýval. Pokud by to neudělal dobrovolně, existuje možnost domáhat se jeho odchodu i soudně (žalobou na vyklizení nemovitosti). Následně by bylo možné u příslušného úřadu, který vede evidenci obyvatel, zahájit i řízení o odstranění údaje o trvalém pobytu vnuka na dané adrese. Bohužel v obdobných situacích zpravidla nedochází k dobrovolnému opuštění nemovitosti a je tedy třeba vyhledat odbornou pomoc (nejlépe advokáta) a učinit potřebné právní kroky. S přátelským pozdravem.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články