PoradnaPlošné testování ve firmách

Plošné testování ve firmách

Případ z právní poradny Covid – 19

Dotaz z právní poradny:

Dobrý den, momentálně se řeší plošné testování ve firmách a rád bych věděl podle, kterého zákona je toto povinné a jestli existuje nějaká právní cesta jak se testování vyhnout? Mnohokrát děkuji.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, zaměstnanci jsou povinni na výzvu zaměstnavatele podstoupit testování na covid-19, a to podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví ze dne 1. března 2021. Z toho plyne, že pokud se nedostaví zaměstnanec k testu, nemůže vykonávat práci na pracovišti zaměstnavatele. V takovém případě by šlo o neomluvenou absenci a hrubé porušení pracovních povinností. Odmítnutí testování bude nejspíše klasifikováno jako překážka na straně zaměstnance, ale není to ještě stoprocentně potvrzené ze všech stran. Ministerstvo práce aktuálně připravuje vodítko, jak mají firmy postupovat. Domnívám se však, že povinnému testování se ze strany zaměstnavatele nijak vyhnout nelze.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články