PoradnaVrácení zboží - kdy je možné odstoupit od kupní smlouvy?

Vrácení zboží – kdy je možné odstoupit od kupní smlouvy?

Za jakých okolností můžete odstoupit od kupní smlouvy z důvodu vadného plnění? Přečtěte si, jaký postup doporučuje advokátka v případě vrácení zboží z důvodu dodání vadného zboží prodávajícím.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, mám dotaz ohledně nákupu na bazaru Marketplace. Zaujal mne inzerát na svařovací drát. S prodávajícím jsem se domluvil na schůzce a drát odkoupil. Byl zabalený, tak jsem si nevšiml rzi. Až doma jsem tuto skutečnost po rozbalení zjistil. Prodávajícímu jsem zavolal a obeznámil ho s touto skutečností. Po dohodě, že to vyřešíme po víkendu jsme se rozloučili. Od té doby nejde prodávajícího kontaktovat. Jedná se o vrácení zboží a peněz. Poradíte mi jak postupovat?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Kupující je dle ustanovení § 2112 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku povinen oznámit prodávajícímu vadu bez zbytečného odkladu poté, co ji mohl při včasné prohlídce a dostatečné péči zjistit, jinak mu soud práva z vadného plnění nepřizná. Kupující nemá práva z vadného plnění, jedná-li se o vadu, kterou musel s vynaložením obvyklé pozornosti poznat již při uzavření smlouvy. Je-li vadné plnění podstatným porušením smlouvy, má kupující právo na opravu věci, přiměřenou slevu nebo odstoupení od smlouvy. V případě nepodstatného porušení smlouvy má kupující právo na odstranění vady nebo slevu z kupní ceny. Kupující sdělí prodávajícímu, jaké právo si zvolil, při oznámení vady, nebo bez zbytečného odkladu po oznámení vady.

Vzhledem k výše uvedenému tedy doporučuji prodávajícímu prokazatelným způsobem oznámit skrytou vadu a zvolit právo z vadného plnění. V případě, že prodávající nebude na základě výzvy konat, lze právo uplatnit soudní cestou.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Řešíte vrácení zboží a reklamaci? Nechte to na nás – vyberte si svého advokáta na Verdikto.cz.

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články